Foto:  Joris Herregods

Negen arrestaties en twee depots verzegeld bij PostNL

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Antwerpen is maandagochtend binnengevallen op locaties van PostNL in Wommelgem, Willebroek en Turnhout. Dat bevestigt Mechels arbeidsauditeur Gianni Reale. Negen personen werden gearresteerd. De depots in Wommelgem en Willebroek werden verzegeld.

PostNL bevestigt dat de federale gerechtelijke politie twee depots heeft verzegeld, en zegt ‘verbaasd en verontwaardigd’ te zijn over de acties en ‘de willekeur waarmee tewerk wordt gegaan’. ‘We begrijpen het doel van de actie niet’, klinkt het.

Er zijn verschillende collega’s opgepakt, zegt woordvoerder Lies Florentie. ‘De impact voor hen en hun familie enorm.’ PostNL benadrukt dat het de afgelopen maanden, ook door de acties vorig jaar, heel wat acties heeft ondernomen om ervoor te zorgen de koeriers op een legale manier werken.

De aanvankelijk acht maar uiteindelijk negen gearresteerde personen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die gevorderd is voor feiten van onder meer valsheid in geschrifte, criminele organisatie en mensenhandel.

   • PostNL daagt Bpost uit met eerste geautomatiseerd pakjesdepot

Hoeveel pakjes nu komen vast te zitten, weet PostNL nog niet. ‘We zullen zo snel mogelijk onze klanten verwittigen.’ Het bedrijf zegt maatregelen te nemen om de impact voor zakelijke klanten en consumenten zo klein mogelijk te houden.

Niet eerste politie-inval

Het is niet de eerste keer dat politie en/of inspectiediensten binnenvallen bij een koerierbedrijf. Het depot van PostNL in Wommelgem was in november al enkel dagen verzegeld. Volgens het arbeidsauditoraat werden er toen inbreuken rond zwartwerk van chauffeurs en rond deeltijdse arbeid vastgesteld.

Doordat deze keer een onderzoeksrechter gevorderd is, is het afwachten wanneer de depots worden vrijgegeven. Het Nederlandse bedrijf heeft negen depots en een sorteercentrum in België.

In september staat er ook een proces gepland tegen PostNL en nog een ander pakjesbedrijf, GLS, rond sociale fraude. Bij nog een ander bedrijf uit de sector, DPD, werd vorige week een depot in Mechelen gesloten, ook daar na inbreuken rond zwartwerk en deeltijdse arbeid. En begin deze maand waren er inspecties in een depot van PostNL in Vilvoorde.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen