camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Musea

British Museum knipt banden met Sacklers door

maandag 28 maart 2022 om 0.00 uur

 ap

Het British Museum in Londen gaat de verwijzingen naar de Raymond & Beverly Sackler Foundation uit zijn galerijen verwijderen. Dat kondigde topman George Osborne aan op Twitter. Hij voegde eraan toe dat voor het museum ‘een nieuw tijdperk aanbreekt’.

De Sackler Foundation grossiert al decennia in donaties aan musea en galerijen in Europa en de VS. De jongste jaren kwamen die banden onder vuur te liggen, onder meer dankzij de reeks Dopesick, omdat de familie ervan beschuldigd wordt winst te slaan uit de opiatencrisis in de VS. De Sacklers hadden onder meer de verslavende pijnstiller OxyContin in hun portefeuille.

Het British Museum ontving donaties van de Sacklers van de jaren 90 tot 2013. Dat leidde onder meer tot de galerij van de Levant, met kunstschatten uit de regio van Libanon en Jordanië. Bij wijze van afscheid bedankte Osborne de Foundation voor de samenwerking in het verleden en hun medewerking bij de scheiding.

Eerder hadden ook al Tate, het Metropolitan Museum in New York en het Louvre in Parijs zich van de Sacklers gedistantieerd. (ndl)

Aangeraden

Niet te missen