Zware brand in onderzoekscentrum UGent in Kortrijk

In het VEG-i-TEC-gebouw van de UGent in Kortrijk is vrijdagochtend brand uitgebroken. Door de ligging vlak bij de spoorweg is er mogelijk hinder voor het spoorverkeer.

Het vuur ontstond rond 10 uur in het onderzoekscentrum in de Graaf Karel de Goedelaan aan Kortrijk Weide. De brandweer en hulpdiensten zijn ter plaatse. Er zouden geen studenten aanwezig zijn. ‘De brand zou intussen al onder controle zijn. Het was een korte en hevige brand’, zegt Howest-woordvoerder Elke Christiaen.

Ze kan alleen spreken voor de Howest-studenten die op de campus les hadden. ‘Die zijn allemaal tijdig en vlot ingelicht. Iedereen was snel op een veilige plek’, zegt Christiaen. Studenten aan de Gentse Universiteit hebben vandaag normaliter een verlofdag door Dies Natalis.

UGent woordvoerder Stefanie Lenoir: ‘Er zijn geen gewonden. Dat is al erg belangrijk. Momenteel onderzoeken mensen ter plaatse wat er precies gebeurd is. We weten wel dat de brand ontstaan zou zijn in een onderzoekscentrum over groente- en aardappelverwerkende industrie. De schade is vooral aan de buitenkant van het gebouw. De binnenkant bleef redelijk gespaard.’

Gasbrander tegen onkruid

‘Het vuur is ontstaan door een gasbrander waarmee onkruid werd weggebrand. Blijkbaar is die te dicht bij de buitenkant van het gebouw gekomen, waardoor de stralingswarmte is overgeslagen op de isolatie’, zo klinkt het bij brandweerzone Fluvia. ‘Het gebeurt wel vaker dat branden ontstaan doordat mensen met een brander onkruid verwijderen.’

Het onderzoekscentrum opende pas in september vorig jaar officieel de deuren. In het centrum werd onderzoek gedaan naar groente- en aardappelverwerking. ‘VEG-i-TEC’, zoals het centrum heet, moet zorgen voor innovaties die de sector van de groente- en aardappelverwerkende industrie duurzamer en circulair maken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen