103 km per uur op schaatsen: olympisch kampioen Kjeld Nuis breekt eigen wereldrecord

Kjeld Nuis heeft in Noorwegen een nieuw snelheidsrecord neergezet. De olympisch kampioen op de 1.500 meter haalde op het bevroren meer van Savalen een snelheid van 103 kilometer per uur.

Na een mislukte recordpoging op woensdag lukte het de 32-jarige schaatser een dag later om de ‘magische’ grens van 100 kilometer per uur te doorbreken.

‘Ik vloog echt over het ijs’, vertelde Nuis na afloop. ‘Elk bobbeltje voelde als een drempel. Soms kwam ik zelfs echt los van het ijs en moest ik corrigeren. Zo hard schaatsen is technisch uitdagend en echt precisiewerk. De tactiek van vandaag was dan ook om zo ver mogelijk in de windcatcher te schaatsen, zodat ik voldoende energie over had om de versnelling van 92 tot over de 100 kilometer per uur te maken. Het was loodzwaar. Dit is echt het maximale wat mogelijk is op schaatsen.’

De schaatser van Team Reggeborgh ging flink harder dan vier jaar geleden op natuurijs in Zweden. Toen haalde hij 93 kilometer per uur. Nuis mocht zich ook daarmee al een tijdje de snelste schaatser ter wereld noemen. ‘Maar die grens van 100 km/u bleef knagen. En hoe mooi is het om dat precies vier jaar na de vorige Spelen te doen? Ik ben in topvorm en dus moest die 100 km/u eraan.’

Tijdens de door Red Bull georganiseerde recordpoging was het donderdag bij de eerste poging raak. De omstandigheden waren goed en daar profiteerde de schaatser direct van. Nuis schaatste op het Noorse ijs achter een aerodynamische auto met een speciaal windscherm.

Bron: De Telegraaf

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden

 

Niet te missen