Foto:  Thomas Geuens

Grote solidariteitsactie ‘Oekraïne 12-12’ heeft bijna 18 miljoen euro opgeleverd

Om steun te bieden aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, sloegen de grootste radiozenders de handen in elkaar voor de solidariteitsactie Oekraïne 12-12. Om zes uur begonnen ze eraan, het eindbedrag staat om 22.30 uur op 17,8 miljoen euro.

17.778.315 euro. Dat bedrag werd tijdens een breed gedragen radio- en tv-benefiet opgehaald voor ‘Oekraïne 12-12’. Dat maakten Danira Boukhriss Terkessidis, Koen Wauters en James Cooke bekend op het einde van de grote slotshow.

De vier grote Vlaamse mediabedrijven –?VRT, DPG Media, SBS en Mediahuis – hebben donderdag de handen in elkaar geslagen om geld in te ­zamelen ten voordele van de slachtoffers van de oorlog in ­Oekraïne. Er werd vijftien uur ­radio – simultaan uitgezonden op Radio 2, MNM, Studio Brussel, Qmusic, Joe en Nostalgie – en ­anderhalf uur televisie op Eén, VTM en Play4 gemaakt.

Zeven hulporganisaties

Halverwege de dag stond de teller al op 8,8 miljoen euro. Bij het afsluiten van de televisieshow was dat 17,8?miljoen euro geworden. Dat is echter een voor­lopig eind­bedrag. Nog tot minstens eind dit jaar kan gestort worden op het ­rekeningnummer 12-12.

De hele namiddag kwamen ­artiesten lans op het podium op de Antwerpse Groenplaats en ’s?avonds werd er nog eens gezongen en geëntertaind op televisie. Het geld gaat naar het Consortium 12-12, waarin zeven hulp­organisaties verenigd zijn: Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, ­Oxfam-België, Plan International België, Rode Kruis Vlaanderen, Croix-Rouge de Belgique en Unicef België.

‘De giften gaan in eerste instantie naar noodhulp in Oekraïne, maar ook in de buurlanden waar de vluchtelingen ­opgevangen worden. Het gaat dan om waterzuivering, kleding of babyvoeding’, zegt voorzitter Philip Henon.

Hoogtepunten show

Kijkers konden een team van bv’s bellen om geld te doneren. Comedian Kamal Kharmach, die ook bedrijfskundige vakken doceert, fungeerde als boekhouder. Storten kan ook nog via de website www.1212.be. ‘Mensen kunnen ook een sms sturen, waarvan het bedrag – 1 euro – integraal naar de hulporganisaties gaat’, zegt Nathalie Delporte van Nostalgie.

Ex-profvoetballer Jelle Van Damme veilde een proper truitje van hem van zijn tijd bij LA Galaxy voor 237 euro. ‘Dat is het minste wat ik kan doen’, zei hij.

Delporte legt uit dat de radiopresentatoren de luisteraars ook vroegen wat zij doen om Oekraïne te helpen. Daarnaast lieten ze het Consortium 1212 zelf aan het woord om uit te leggen wat er met het geschonken bedrag zal gebeuren.

Op de Antwerpse Groenplaats werd niet alleen radio gemaakt, er kwamen ook verschillende artiesten optreden. Niels Destadsbader beet de spits af om acht uur ’s ochtends.

Kwamen ook nog langs: Laura Tesoro, Jaap Reesema & Pommelien Thijs, Camille, Lize Feryn en Aster Nzeyimana (Robots uit The masked singer), Bart Peeters, Meau en Novastar.

Laura Tesoro is onder de indruk van hoe iedereen in Vlaanderen zich inzet. ‘Het is waanzinnig om deel uit te maken van zo’n grote solidariteitsactie.’

Voor Camille Dhont is de oorlog niet veraf. ‘Mijn choreografe heeft familie in Oekraïne, haar oma, en is die moeten gaan halen’, zegt de zangeres. ‘Dat komt wel dichtbij dan. En Maksim (Stojanac, red.) van #LikeMe komt ook uit Oekraïne. Ik vind het belangrijk dat mensen dingen kunnen verwerken door naar muziek te luisteren. Tegen jongeren die nu luisteren, zou ik zeggen: Hou vol.’

MEAU brak dit jaar door met het nummer Dat heb jij gedaan. Donderdag stond de Groenplaats op zijn volst in afwachting van haar optreden. ‘Het is bizar, dat had ik niet verwacht’, zegt ze daarover. ‘Het is heel dubbel. Aan de ene kant ben ik blij dat ik voor zo’n publiek mag staan, aan de andere kant is de reden natuurlijk echt vreselijk. Ik denk dat het belangrijk is dat zo veel mogelijk artiesten hun steentje bijdragen en dat er zo veel mogelijk geld wordt opgehaald.’

De hele dag lang namen verschillende presentatoren, die anders nooit samen radio maken, plaats achter de microfoon. Sven Ornelis (Joe) en Ann Reymen (Radio 2) startten de onderneming ’s ochtends om 6 uur op. Afsluiten deed het duo Bjorn Verhoeven (Nostalgie) en Ann Van Elsen (Joe) van 18 tot 21 uur.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden