Foto:  AFP

Bart Swings schaatst naar zilver op 5.000 meter in Wereldbekerfinale: ‘Dit is een goeie dag’

Bart Swings heeft zaterdag zilver veroverd in de 5.000m op de Wereldbekerfinale schaatsen in het Nederlandse Heerenveen.

In Thialf zette onze landgenoot, die vorige maand in Peking olympisch kampioen op de massastart werd, 6:15.121 op de tabellen en daarmee moest hij enkel de Zweedse olympische kampioen Nils van der Poel (6:08.815) voor zich dulden. Het brons ging naar de Italiaan Davide Ghiotto.

Van der Poel won dit seizoen alle vijf Wereldbekerwedstrijden over vijf kilometer. Allerminst een verrassing: een week geleden werd hij in Hamar allroundwereldkampioen. Bij de Olympische Spelen in Peking boekte de wereldrecordhouder op de 5.000 en 10.000 meter overtuigende zeges op de lange afstanden.

Net als Van der Poel heeft Swings drie weken na afloop van de Spelen zijn vorm - ondanks alle huldigingen - behouden. Voor aanvang van zijn race klonk een respectvol applaus van de tienduizend aanwezigen. In een rechtstreeks duel hield hij de Italiaan Davide Ghiotto, derde in 6:19.38, ruim op afstand. Dat had geen gevolgen van de klassering op de eindlijst. In dat klassement wordt Van der Poel gevolgd door Ghiotto en de Canadees Ted-Jan Bloemen.

In de Thialf Arena veroverde Miho Takagi de Wereldbeker op de 1.500 meter. De Japanse miste het baanrecord van de afscheidnemende Nederlandse Ireen Wüst tot op twaalf honderdsten van een seconde: 1:53.32. Op de 1.000 meter bij de mannen was de eindzege een prooi voor de Nederlander Thomas Krol. Zijn tweede plaats achter winnaar Kjeld Nuis (1:08.05) was daarvoor voldoende.

Bij de sprinters zijn de beslissingen nog niet gevallen. Na de voorlaatste 500 meter maken de Amerikaanse Erin Jackson en de Canadees Laurent Dubreuil de beste kansen.

Swings sluit het seizoen zondag af met een 1.500 meter en een massastart. Op dat laatste onderdeel, waarin hij in Peking goud won, kan de eindzege hem nauwelijks ontgaan. Op de laatste marathon verschijnt ook de tweede Belgische vertegenwoordigster, Sandrine Tas, op het ijs.

‘Dit is een goeie dag’

Bart Swings verbaast zich erover dat hij in het laatste weekeinde van het olympisch schaatsseizoen nog zo goed in vorm is. ‘Ik heb goede en slechte dagen. Maar dit is een goeie dag’, lachte hij zaterdag na de tweede plaats op de laatste vijf kilometer van het schaatsjaar.

Hij kreeg naar eigen zeggen kippenvel om na ruim twee jaar weer voor een volle arena te schaatsen. ‘Dat had ik niet verwacht. Ik glimlachte toen ik de aankondiging voor de race hoorde.’ De omroeper in de volle Thialf Arena sprak over de gouden race van Peking en noemde Swings een ‘ambassadeur voor de sport’. ‘Dat is natuurlijk erg prettig om te horen. Het betekent dat die race ook in Nederland goed is ontvangen.’

Bron: BELGA

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden

 

Niet te missen