Foto:  ROBIN UTRECHT

Rusland beperkt toegang tot Instagram en noemt Meta ‘extremistische organisatie’

Na Facebook en Twitter heeft de Russische mediawaakhond Roskomnadzor vrijdag aangekondigd ook de toegang tot Instagram te zullen beperken. Meta, het moederbedrijf achter socialemediasites Facebook en Instagram en berichtendienst Whatsapp, laat tijdelijk haatspraak en oproepen tot geweld richting Poetin toe.

De Russische elite pocht graag met zijn weelde op Instagram. Influencers en kinderen van oligarchen geven er een inkijkje in hun bezoekjes aan sterrenrestaurants en reisjes op luxejachten. Ook bij jongeren in Moskou is Instagram een populair sociaal medium, evenals bij ondernemers. Dat Poetin hen hun favoriete app ontneemt, zal allicht op gevloek onthaald worden.

De Russische president labelde Meta, het moederbedrijf achter Facebook, Instagram en Whatsapp, een ‘extremistische organisatie’ nadat het aankondigde dat het haatspraak en oproepen tot geweld jegens Poetin tijdelijk niet zou verwijderen. Rusland kondigde aan dat het gerechtelijke stappen zou ondernemen tegen de maatregel. Het Russische parket heeft daarom gevraagd om alle activiteit van Meta in Rusland te bannen. Facebook was al sinds 4 maart niet meer beschikbaar, maar sinds vrijdagavond is ook de toegang tot Instagram beperkt. Whatsapp, in Rusland de populairste berichtendienst, werkt wel nog.

Oproepen tot geweld tegen Poetin

Meta had eerder op de dag een uitzonderingsmaatregel aangekondigd. Berichten als ‘dood aan de Russische bezetters’ zouden tijdelijk toegelaten worden. Ook oproepen tot de dood van de Russische president Vladimir Poetin of zijn Wit-Russische bondgenoot Alexander Loekasjenko zouden niet langer verwijderd worden.

Volgens Reuters zou de uitzonderingsmaatregel gelden in verschillende landen rond Oekraïne, waaronder Rusland. ‘Als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne zullen we tijdelijk vormen van politieke uitingen toelaten die normaal gesproken in strijd zijn met onze regels, waaronder gewelddadige uitlating zoals “dood aan de Russische indringers”. We zullen nog steeds geen geloofwaardige oproepen tot geweld tegen Russische burgers toestaan’, zei een Meta-woordvoerder in een verklaring.

Vrijdagavond stuurde Nick Clegg, PR-directeur bij Meta, de uitzondering alweer bij. De uitzondering wordt enkel toegelaten in Oekraïne, verduidelijkte hij. Het beleid is volgens hem gericht op het ‘beschermen van het recht op vrije meningsuiting en als vorm van zelfverdediging in reactie op de invasie van hun land.’ Hij benadrukte ook dat de maatregel tijdelijk is.

Een oproep tot het doden van de leiders mag geen andere doelwit hebben en mag ook geen twee indicatoren van geloofwaardigheid bevatten, zoals de locatie of de methode, stond te lezen in een van de mails die Reuters kon inkijken.

VN is bezorgd

De gewijzigde maatregel baart niet alleen het Kremlin zorgen. Het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten (OHCHR) van de Verenigde Naties reageerde dat de vaagheid van de aankondiging kan ‘aanzetten tot een haatdiscours tegen Russen in het algemeen’. ‘Dit is duidelijk een zeer complex onderwerp. De kwestie wekt zorgen op over mensenrechten en het internationaal humanitair recht’, reageerde Elizabeth Throssel, woordvoerder van het Commissariaat.

Bron: Reuters, Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen