camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Vogels

Spaanse gier met schotwonden gestrand in Westhoek

In Nieuwpoort is een voor ons land zeldzame vale gier gevonden. Hij is vermoedelijk beschoten en herstelt in Oostende van zijn verwondingen.

zaterdag 12 maart 2022 om 3.25 uur

De gier herstelt allicht volledig. rr

Het waren vier fietsers die woensdag in Ramskapelle (Nieuwpoort) een grote roofvogel op de grond zagen. Een arend, dachten ze. Ze verwittigden het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Oostende, dat op zijn beurt Wim Bovens inschakelde. Deze roofvogelkenner, actief in de natuurwerkgroep De Kerkuil, rukte uit, in de mening dat het om een buizerd zou gaan. ‘Die vogels zien er altijd groter uit als je ze van dichtbij ziet’, vertelt hij.

Groot was zijn verbazing toen hij ter plaatse zag dat het om een vale gier (Gyps fulvus) ging. Het dier was duidelijk gewond en bloedde aan een vleugel. Bovens slaagde erin de schichtige vogel vast te nemen. ‘Ik heb al gieren van dichtbij gezien, maar er nog nooit een in mijn handen gehad. De adrenaline gierde door mijn aderen’, zegt Bovens.

Het vergde veel spierkracht om de vogel – spanwijdte: 2,5 meter – in bedwang te houden. Bovens moest de hulp van zijn vriendin inroepen. ‘Zij bestuurde de wagen, terwijl ik hem vasthield. De doos die ik bij me had was bemeten op een buizerd en dus te klein.’

Ze slaagden erin het dier af te leveren in het opvangcentrum, waar gespecialiseerd verzorgend personeel zich erover ontfermde.

   • Prachtig schouwspel, droevig lot

De vale gier vertoonde wonden aan de linkervleugel en aan de bil. Alles wijst erop dat het om schotwonden gaat. Dat werd bevestigd door de Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Op een röntgenfoto was geen kogel meer in het lichaam te zien. De onfortuinlijke vogel heeft toch geluk gehad. ‘Er zijn geen pezen, botten of vitale organen geraakt. Daardoor zal hij wellicht helemaal herstellen,’ zegt Isabelle Allemeersch van het opvangcentrum. Hij of zij – het geslacht is niet op het oog duidelijk bij deze soort – is volwassen en voor het overige kerngezond.

De vogel droeg een wetenschappelijke ring en blijkt van Spaanse afkomst te zijn.

De Natuurinspectie zal een pv opstellen tegen onbekenden. De vale gier is Europees beschermd. ‘Het dier is mogelijk al in Frankrijk beschoten en in zweefvlucht tot bij ons geraakt’, zegt Jelle De Wilde, woordvoerder van het ANB.

De vale gier is net als andere gieren een aaseter. In Europa leeft hij in de landen rond de Middellandse Zee, vooral in Spanje. Hun aantal nam de jongste jaren ook in andere landen als Frankrijk en Italië weer toe, onder meer door herintroductie. In België is hij een toevallige passant.

Aangeraden

Niet te missen