Foto:  via REUTERS

Amerikaanse acteur Jussie Smollett krijgt 150 dagen gevangenisstraf voor verzonnen aanval

De Amerikaanse acteur Jussie Smollett (39), die een valse klacht had ingediend voor een racistische en homofobe aanval, is daarvoor veroordeeld tot 150 dagen cel en een boete van 25.000 dollar (bijna 23.000 euro). Volgens Amerikaanse media moet hij ook 120.000 dollar terugbetalen aan de stad Chicago voor de gemaakte kosten in zijn zaak.

De voormalige ster van de Amerikaanse serie Empire had in januari 2019 aan de politie verklaard dat hij ’s nachts in de buurt van zijn huis was aangevallen door twee gemaskerde mannen. Hij sprak van een racistische en homofobe aanval. Maar de acteur werd later zelf gearresteerd omdat hij valse verklaringen zou hebben afgelegd. Volgens onderzoekers zou hij de mannen hebben betaald om de aanslag tegen hem in scène te zetten. Smollett zou gehoopt hebben dat dit zijn carrière ten goede zou komen.

De twee ‘daders’, de broers Abimbola en Olabinjo Osundairo, legden eind vorig jaar in de rechtszaal vernietigende getuigenissen tegen de acteur af. Volgens het duo heeft Smollett hen 3.500 dollar (ruim 3.000 euro) betaald om hem in het zicht van een beveiligingscamera klappen te geven en een strop om zijn nek te hangen. Smollett blijft volhouden dat hij hen betaalde voor training- en voedingstips en dat hij een relatie had gehad met een van de broers, maar die broer ontkent dat.

Amerikaanse acteur Jussie Smollett krijgt 150 dagen gevangenisstraf voor verzonnen aanval
Een van de ‘daders’ Olabinjo Osundairo in de rechtbank.  Foto:  AP

‘Arrogant, egoïstisch en narcistisch’

De rechter in Chicago oordeelde donderdag dat de acteur ‘arrogant, egoïstisch en narcistisch’ is geweest. Volgens hem heeft Smollett met zijn daden veel schade toegebracht aan echte slachtoffers van dergelijke misdrijven, die vaak moeite hebben om naar buiten te treden met hun verhaal. ‘U bent geen slachtoffer van een racistische haatmisdrijf. U bent geen slachtoffer van een homofobe haatmisdrijf. U bent gewoon een charlatan die doet alsof hij het slachtoffer is van een haatmisdrijf, en dat is beschamend’, klonk het streng.

Verder zou hij volgens de rechter enkel en alleen op aandacht uit zijn geweest en hoopte hij met zijn actie als een voorvechter van sociale gelijkheid te worden gezien.

Na de uitspraak verloor de acteur in de rechtbank zijn zelfbeheersing en begon hij tegen de rechter te schreeuwen. Hij blijft bij zijn onschuld.

Ophef

De zaak veroorzaakte destijds veel ophef in de Verenigde Staten en beroemdheden uit de politiek en entertainmentwereld spraken hun steun uit voor Smollett. Toenmalig resident Trump liet de FBI onderzoek doen naar de zaak toen in maart 2019 bleek dat Smollett de aanval wellicht in scene had gezet. De makers van Empire knipten Smollett uit de laatste twee afleveringen van het vijfde seizoen van de serie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen