camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

woensdag 9 maart 2022 om 17.00 uur

1Al 1,33 miljoen vluchtelingen vanuit Oekraïne in Polen aangekomen

Alleen al gisteren staken 125.800 mensen de grens met Polen over.  ap

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn 1,33 miljoen vluchtelingen in buurland Polen aangekomen. Dat heeft de grenswacht laten weten. Alleen al gisteren staken 125.800 mensen de grens over. Zo’n 93 procent van de vluchtelingen is Oekraïens staatsburger.

Onduidelijk is hoeveel van de mensen die in Polen aankomen, nog doorreizen naar andere landen. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR wil een overgrote meerderheid in Polen blijven.

Volg het meest recente nieuws over het conflict in de Oekraïne-blog.

2Rusland spreekt over ‘vooruitgang’ in onderhandelingen met Oekraïne

Rusland stelt naar eigen zeggen vooruitgang vast in de onderhandelingen met Oekraïne. Dat heeft Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, meegedeeld.

‘Parallel met de speciale militaire operatie (zoals Rusland de inval van Oekraïne omschrijft, red.) lopen er onderhandelingen met Oekraïne om zo snel mogelijk een punt te zetten achter het zinloze bloedvergieten en het verzet van het Oekraïense leger (...) Daarbij is een zekere vooruitgang geboekt’, klonk het.

De doelstellingen van Rusland omvatten ‘noch een bezetting van Oekraïne, noch de vernietiging van de staat, noch de omverwerping van de overheid’, voegde Zakharova eraan toe. Ze herhaalde ook dat Rusland de burgerbevolking niet viseert.

3Russische expert zegt dat situatie in Tsjernobyl onder controle is

Het IAEA waarschuwde eerder voor de veiligheid van de kerncentrale van Tsjernobyl.  epa-efe

De bezorgdheid over de veiligheid van de kerncentrale van Tsjernobyl en het nucleaire afval dat er wordt bewaard, is nergens voor nodig. Dat zegt Aleksander Oevarov van de Russische ngo ANO Atominfo-Center.

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) waarschuwde er in de nacht van dinsdag op woensdag voor dat de veiligheid van de centrale verslechterde, omdat het personeel er al twee weken onafgebroken aan de slag is. Bovendien kan het IAEA alleen via e-mail met de kerncentrale communiceren.

‘De reactie van het IAEA is normaal, maar ik kan meedelen dat de centrale onder controle staat van het Russische leger en het Oekraïense militaire personeel, dat de veiligheid van het nucleaire en radioactieve materiaal op de site garandeert’, aldus Oevarov.

4Nieuwe EU-sancties tegen Russische oligarchen en Wit-Russische banken

De ambassadeurs van de lidstaten van de Europese Unie hebben het licht op groen gezet voor een nieuwe reeks sancties tegen Russische leiders en oligarchen die betrokken zijn bij de inval in Oekraïne. Dat meldt het Franse EU-voorzitterschap op Twitter.

Behalve de individuele sancties, die bestaan uit de blokkering van activa en een inreisverbod, keurden de ambassadeurs ook aanvullingen op eerdere sancties goed. Zo worden drie banken uit Wit-Rusland uitgesloten van het internationale betaalnetwerk van Swift, wordt de kwestie van cryptomunten verduidelijkt en de lijst van goederen en technologie aangevuld waarvoor een exportverbod geldt. Tenslotte zijn ook sancties tegen de maritieme sector goedgekeurd.

De lidstaten moeten de sancties formeel bekrachtigen via een schriftelijke procedure. Nadien verschijnen ze in het Publicatieblad van de EU en worden ze van kracht.

5Oekraïne gaat akkoord met 6 humanitaire corridors

Zes humanitaire corridors zullen instaan voor de evacuatie van burgers uit de belegerde steden in Oekraïne. Dat zegt vicepremier Irina Veresjtsjoek.

Mensen uit Energodar en de strategisch belangrijke zuidelijke havenstad Marioepol zouden naar Zaporizja gebracht worden. Burgers uit Volnovatsja worden in veiligheid gebracht in Pokrovsk, inwoners van Soemi in Poltava. Er zijn ook corridors voorzien voor de stad Isjoem in het oosten van Oekraïne, en meerdere kleine steden ten noorden van de hoofdstad Kiev, waaronder Irpin en Gostomel.

Het staakt-het-vuren zou gelden tot 20 uur Belgische tijd vanavond. Volgens Veresjtsjoek hebben de strijdende partijen ermee ingestemd niet te schieten. De vluchtroutes zijn gecoördineerd met Rusland en een brief ter zake is gestuurd naar het Internationale Rode Kruis.

6Corona: minder dan 200 patiënten op intensieve zorg, aantal ziekenhuisopnames stijgt weer

Tussen 2 en 8 maart zijn dagelijks 143 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Daarmee stijgt het aantal ziekenhuisopnames opnieuw licht, met 3 procent. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Er liggen momenteel 2.007 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie er 197 intensieve verzorging nodig hebben.

Het reproductiegetal bedraagt momenteel 1,02, wat betekent dat de epidemie opnieuw aan kracht wint.

Tussen 27 februari en 5 maart werden dagelijks gemiddeld 6.181 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Elke dag overlijden gemiddeld 17 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Sinds de start van de pandemie zijn in ons land al 30.313 mensen bezweken aan het virus.

Meer cijfers en grafieken vindt u hier.

7Eén jaar na SKY ECC-kraak: 276 nieuwe dossiers geopend en 888 verdachten opgepakt

  Rob Engelaar

Een jaar na de kraak van het versleutelde SKY ECC-netwerk zijn 276 nieuwe onderzoeken geopend en 888 verdachten geïdentificeerd. Dat meldt het federaal parket.

118 dossiers die al liepen, zijn verrijkt met informatie die uit de ontcijferde berichten gepuurd kon worden. De speurders hebben meer dan 90 ton drugs in beslag genomen, goed voor een straatwaarde van 4,5 miljard euro, en geld en goederen voor een waarde van bijna 60 miljoen euro.

8Acht op de tien Europese bedrijven hebben geen klimaatdoelstelling in lijn met akkoord Parijs

De afbouw van de uitstoot van broeikasgassen door Europese bedrijven verloopt te traag in het licht van het klimaatakkoord van Parijs. Toch is er vooruitgang op het vlak van klimaattransparantie bij de bedrijven, blijkt uit een analyse van ngo Carbon Disclosure Projects (CDP) in samenwerking met adviesbureau Oliver Wyman.

De ngo die bedrijven bijstaat bij het becijferen van hun klimaatimpact berekende dat maar 16 procent van de onderzochte bedrijven doelstellingen heeft die in overeenstemming zijn met het klimaatakkoord van Parijs. Dat akkoord uit 2015 heeft de bedoeling om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad.

9Uroloog Bo Coolsaet biedt zich bij gevangenis aan na veroordeling voor zedenfeiten

Bo Coolsaet (82) heeft zich aangeboden bij de gevangenis van Brugge. Dat meldt HLN op zijn website en wordt bevestigd door Coolsaets advocaat Kris Luyckx, die verder geen commentaar wil geven. Door zijn ernstige medische toestand werd Coolsaet opgenomen in de ziekenhuisafdeling van de gevangenis.

De uroloog werd in december 2020 door het Antwerpse hof van beroep veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft effectief, voor het aanranden en verkrachten van een minderjarige patiënte.

Coolsaet, die het misbruik altijd ontkend heeft, tekende cassatieberoep aan, maar dat werd eind vorig jaar verworpen.

10 Ritwinst en leiderstrui voor Wout van Aert in Parijs-Nice

  afp

Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft de vierde etappe in Parijs-Nice (Fra/WorldTour) op zijn naam geschreven.

De individuele tijdrit over 13,4 kilometer tussen Domérat en Montluçon werkte hij af in 16 minuten en 20 seconden. Daarmee was hij twee seconden sneller dan ploegmaat Primoz Roglic. Met stek drie voor Rohan Dennis was het podium weer volledig voor Jumbo-Visma.

In de stand neemt Van Aert de leiderstrui over van ploegmakker Christophe Laporte, die wegzakt naar de derde plaats. Van Aert heeft een voorsprong van tien seconden op Roglic.

Aangeraden

Niet te missen