Poolse burgemeester zet Salvini te kijk met pro-Poetinverleden

‘Geen respect voor jou’, zei Pools burgemeester Wojciech Bakun tegen de voorzitter van het extreemrechtse Lega Matteo Salvini. Wat een bezoek moest worden om steun te betuigen aan Oekraïense vluchtelingen, eindigde voor de Italiaanse politicus met rode kaken en een knullige exit.

Meer dan enkele keren ‘sorry’ kreeg Salvini er niet tussen, toen Wojciech Bakun hem de les spelde. Bakun is burgemeester van de Poolse stad Przemyśl, tegen de grens met Oekraïne. Hij was duidelijk niet opgezet met het bezoek van Salvini. ‘We willen met u naar een opvangcentrum aan de grens gaan om te tonen wat uw vriend Poetin gedaan heeft’, zei hij.

Dat Salvini met een pro-Poetin verleden zijn stad kwam bezoeken, was onaanvaardbaar voor Bakun. Om de vernedering compleet te maken, haalde de burgemeester tijdens het persmoment een T-shirt boven waarmee Salvini zich op het Rode Plein in Moskou liet fotograferen. ‘Poetins leger’, staat erop, onder een foto van de Russische dictator.

Poolse burgemeester zet Salvini te kijk met pro-Poetinverleden
Salvini met het T-shirt aan in 2014 op het Rode Plein in Moskou  Foto:  belga

Afdruipen

Salvini ging ervan uit dat hij het station van de stad kwam bezoeken in aanwezigheid van de pers. In dat station kwamen vluchtelingen uit Oekraïne aan. De treinrit kregen ze gratis aangeboden. Toen de burgemeester zijn tirade begon, liep Salvini weg.

Het publiek maakte de extreemrechtse politicus erop attent dat het de uitgelezen kans was om zich van Poetin te distantiëren. Salvini vond er niets beters op dan af te druipen. Achteraf zei hij wel dat hij ‘de oorlog afkeurt’ en dat de bedoeling van zijn bezoek ‘vluchtelingen helpen’ was.

Het T-shirt is overigens niet het enige manier waarop Salvini zijn bewondering voor Poetin uitte. In 2019 noemde hij de Russische president nog ‘de beste staatsman ter wereld’. Beschuldigingen dat zijn partij geld vanuit Rusland zou ontvangen, heeft hij altijd ontkend.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden