Foto: Belga

Oud-kanselier Schröder ziet medewerkers vertrekken

Gerhard Schröder raakt zijn personeel kwijt, nadat de voormalige bondskanselier zijn banden met het Kremlin had geweigerd te verbreken.

Na zijn verzet tegen de toenemende druk om zijn banden met Rusland te verbreken, raakt voormalig Duits bondskanselier Gerhard Schröder geïsoleerd. Twee secretaresses en een chauffeur hebben al hun overplaatsing gevraagd hebben naar andere functies in de kanselarij, buiten het kantoor van Schröder. Dat zegt Albrecht Funk, een andere medewerker van Schröder, aan persagentschap Reuters. Ook Funk vroeg de overplaatsing aan, maar weigerde in te gaan op de reden daartoe. Als oud-bondskanselier heeft Schröder wettelijk recht op medewerkers van de kanselarij.

Mandatarissen onder vuur

Bij zijn politiek aftreden in 2005, nam de voorganger van Merkel verschillende functies op bij Russische energiebedrijven. Zo zetelt hij onder meer in de besturen van oliegigant Rosnef, Gazprom en is hij voorzitter van het aandeelhouderscomité van Nord Stream 2. Sinds enkele weken klinkt, onder meer vanuit zijn vroegere sociaaldemocratische partij SPD, de aanzwellende roep om afstand te nemen van het Kremlin. Behalve Schröder kwamen nog andere mandatarissen van de partij onder vuur te liggen vanwege hun lobbywerk voor Russische ondernemingen.

Dovemansoren

Afgelopen weekend drongen de leiders van de SPD er bij Schröder op aan om, naar het voorbeeld van andere Europese politici, zijn functies in Rusland op te geven. Hun verzoek viel in dovemansoren. Al uitte hij in een recente verklaring wel voorzichtige kritiek op de Russische invasie in Oekraïne, door te zeggen ‘dat de veiligheidsbelangen van Rusland het gebruik van militaire middelen niet rechtvaardigen’. Maar die uitspraak nuanceerde hij meteen door te zeggen dat er ‘aan weerszijden fouten gemaakt zijn’. Daarna waarschuwde hij dat verdere sancties ‘de resterende politieke, economische en maatschappelijke banden tussen Europa en Rusland zouden doorsnijden’.

   • Scholz breekt met verleden en gaat zwaar investeren in defensie

Ommekeer

Politici van uiteenlopende strekkingen hebben de Duitse regering aangemaand om de medewerkers waar Schröder recht op heeft, niet langer te financieren. Huidig bondskanselier Olaf Scholz komen de banden tussen Schröder en Rusland ongelegen, aangezien hem lange tijd een te zachte houding ten aanzien van Rusland werd verweten. Critici hekelden de Duitse afhankelijkheid van Russische energie, omdat het de regering zou belemmeren om scherp standpunt in te nemen tegen de acties van Poetin. Vorige week maakte Scholz dan toch een ommekeer met de aankondiging dat zijn regering wapens zal leveren aan Oekraïne.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen