Foto:  rtr

Valieva mag starten in individuele competitie, maar met medaille onder voorbehoud

De Russische kunstschaatsster Kamila Valieva krijgt geen schorsing opgelegd na haar positieve dopingtest en mag starten in de individuele competitie op de Winterspelen van Peking. Dat besliste het Internationaal Sporttribunaal Tas maandag. Een mogelijke medaille is wel onder voorbehoud.

Valieva testte op 25 december positief op het verboden product trimetazidine. Het Russische antidopingagentschap had het 15-jarige toptalent vorige dinsdag een voorlopige schorsing opgelegd na het bekendraken van de positieve test. Maar na beroep van de kunstschaatsster werd die beslissing een dag later teruggedraaid, waardoor ze op de Spelen kon blijven.

Het IOC, het Wereldantidopingagentschap Wada en de Internationale Schaatsunie Isu tekenden beroep aan tegen het opheffen van die schorsing. De bal kwam zo in het kamp van het Internationaal Sporttribunaal Tas te liggen. Na een hoorzitting beslisten drie rechters haar geen schorsing op te leggen.

Onherstelbare schade

In de motivering van de uitspraak heeft het Tas het over ‘onherstelbare schade voor de atlete als zij uitgesloten zou worden van de Olympische Spelen’. Het Sporttribunaal benadrukte daarbij dat de atlete niet positief testte tijdens de Spelen en dat er nog steeds een disciplinaire procedure loopt na die positieve test in december.

Volgens het Tas werd de atlete pas erg laat op de hoogte gebracht van haar positieve test en moet zij de tijd krijgen om zich te verdedigen. Daarnaast haalde het Sporttribunaal haar jonge leeftijd aan en sprak ze van een ‘daardoor beschermde status’.

Medaille onder voorbehoud

Over de grond van de zaak doet het Sporttribunaal nog geen uitspraak. De rechters oordeelden alleen of het nodig was de atlete een schorsing op te leggen. Over de Russische gouden medaille van de landencompetitie moet nog worden geoordeeld. Ook is het nog niet zeker of Valieva haar medaille, indien ze deze donderdag zou winnen, zal kunnen behouden.

Voor een volledige uitspraak in de zaak is het wachten op het International Testing Agency, bevoegd voor dopingcontroles tijdens de Winterspelen. Mogelijk volgt deze pas na het einde van de Spelen op 20 februari.

Valieva mag starten in individuele competitie, maar met medaille onder voorbehoud
Mathieu Reeb, directeur-generaal van het Tas, tijdens de persconferentie  Foto:  ap

De Russische minister van Sport Oleg Matytsin noemt de beslissing van het Internationaal Sportribunaal Tas om de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva ondanks een positieve dopingcontrole aan de Spelen te laten deelnemen ‘juist en rechtvaardig’.

‘Het Russische ministerie van Sport verwelkomt die beslissing’, zegt Matytsin. ‘Ik geloof dat het uiterst belangrijk is dat de rechters van het Tas blijk gegeven hebben van een compromisloze houding, professionalisme en aandacht voor elk detail van de zaak,’ aldus Matytsin, die eerder verklaarde in de onschuld van Valieva te geloven. ‘We zijn erg blij dat Valieva deel mag nemen. Ze verdient zeker deze kans. Het hele land zal voor haar supporteren en ik ben er zeker van dat dat haar aan nog meer uitzonderlijke resultaten zal helpen.’

‘Het hele land staat achter Valieva’, verklaarde ook een woordvoerder van het Kremlin. ‘Iedereen is blij dat ze haar Olympische Spelen voort kan zetten Hopelijk zal het goud dat onze kunstschaatsers in de teamcompetitie behaalden, ook snel overhandigd worden. Maar dat kan nog een procedureslag worden. Daar zijn onze sportinstanties voor. Zij werken onverminderd voort.’

‘Antidopingcode niet gerespecteerd’

Het Wereldantidopingagentschap Wada reageerde teleurgesteld. ‘De volledige motivering van het Tas hebben we niet ontvangen, maar het lijkt ons dat het Sporttribunaal voor zijn uitspraak de antidopingcode niet gerespecteerd heeft’, klinkt het in een mededeling. ‘In die code is er geen ruimte voorzien voor uitzonderingen voor beschermde personen, zoals minderjarigen.’ Volgens het Wada heeft Rusland de staal van Valieva ook niet als prioritair gemarkeerd, waardoor de positieve test erg laat aan het licht kwam.

Ook de Amerikaanse delegatie is niet blij met de uitspraak. ‘We zijn teleurgesteld met de boodschap die hiermee verspreid wordt’, laat Sarah Hirshland, voorzitter van het United States Olympic Committee weten. ‘Atleten hebben het recht te weten dat ze met dezelfde middelen strijden. Spijtig genoeg wordt dat recht hiermee genegeerd. Dit is een nieuw hoofdstuk in Ruslands systematische en alomtegenwoordige minachting voor een cleane sport.’

Het Russisch olympisch comité ROC juicht de uitspraak van het Tas dan weer toe. ‘Het beste nieuws van de dag’, klinkt het in een korte mededeling. ‘Het hele land staat achter haar.’

Valieva is donderdag topfavoriete voor de individuele competitie waarin ook onze Belgische Loena Hendrickx zal aantreden.

Bron: Belga

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden

 

Niet te missen