
Rap, hiphop en activisme tijdens halftime Super Bowl
Tijdens de halftime break van de Super Bowl stalen titanen Dr. Dre, Snoop Dogg, Mary J. Blige, Kendrick Lamar en Eminem de show. Die laatste knielde neer tijdens zijn optreden, een gebaar tegen politiegeweld en racisme in de VS. Dr. Dre liet dan weer weten ‘nog steeds geen fan te zijn van de politie’.
De Super Bowl, de finale van het American Football-seizoen in de VS, is een begrip in elke Amerikaanse huiskamer. De wedstrijd lokt jaarlijks zo’n 100 miljoen kijkers, terwijl 100.000 toeschouwers de wedstrijd live in het stadion kunnen volgen.
De strijd ging dit jaar tussen de Los Angeles Rams en Cincinnati Bengals. Ze speelden zondagavond in het SoFi-stadion van de Rams in Californië. De Rams wonnen de wedstrijd uiteindelijk met 23-20. Het is de tweede keer dat het team de Super Bowl wint.
• Los Angeles Rams winnen in eigen huis Super Bowl van sprookjesteam Cincinnati Bengals
Halftime show
Behalve de wedstrijd zelf, kijken de Amerikanen ook uit naar de halftime show (bekijk die hier op Youtube). Dit jaar stond die in het teken van hiphop en rap. Rapper en producer Dr. Dre was de spil en bracht zowel het openings- als het slotnummer. Hij verscheen op de tonen van ‘The next episode’, een samenwerking uit 2000 met Snoop Dogg. Die kwam even later het podium op en bracht samen met Dr. Dre ‘California love’, een lied van de in 1996 vermoorde rapper Tupac Shakur.
Daarna kreeg het publiek met 50 Cent een verrassingsact die zijn 2003-hit ‘In da club’ bracht. Ook Mary J. Blige was van de partij en zong haar hits ‘Family affair’ en ‘No more drama’. Met zijn 34 jaar was Kendrick Lamar de jongste artiest tijdens de halftime. Fans kregen zijn hits ‘M.A.A.D. city’ en ‘Alright’ te horen.
Knielend activisme
Eminem, ook een protegé van Dr. Dre, bracht ‘Lose yourself’ met Anderson.Paak aan het drumstel. Aan het einde van zijn optreden knielde Eminem neer, een gebaar tegen politiegeweld en racisme in de VS. Daarna begon Dr. Dre aan het slotnummer ‘Still D.R.E.’ waarin ‘still not loving the police’ (‘nog steeds geen fan van de politie’) te horen was.

Volgens Amerikaanse media kregen de artiesten geen toestemming van de National Football League (NFL) om ‘politieke uitspraken’ te doen – in de VS wordt kritiek op de politie vaak als een politieke uitspraak beschouwd. De NFL zou er op gestaan hebben dat de halftime show niet ‘polariserend’ zou zijn. Daarbij zou de organisatie ook zijn zorgen hebben geuit over de tekst ‘still not loving the police’.
Volgens The New York Post voelde Dr. Dre zich ‘hevig gecensureerd’ tijdens zijn voorbereidingen voor het optreden.