Foto:  REUTERS

Kunstschaatsster Valieva weer op het ijs, maar dopinggeruchten zwellen aan

De Russische Kamila Valieva, topfavoriete en concurrente van Loena Hendrickx in het kunstschaatsen op de Winterspelen in Peking, is donderdagochtend op een training verschenen ondanks de hardnekkige dopinggeruchten.

Nadat Valieva woensdag afwezig was geweest op de training, verscheen ze donderdagochtend toch op het ijs van de trainingsbaan naast het Capital Indoor Stadium, waar volgende week dinsdag de individuele competitie in het kunstschaatsen op het programma staat. Achteraf weigerde ze beleefd elk interview.

Als wereldrecordhoudster en met een ongeslagen status dit seizoen is Valieva de torenhoge favoriete. Zeker nadat ze afgelopen week in de teamcompetitie nog eens een olympisch record heeft neergezet op de korte kür dankzij een unieke viervoudige sprong. Maar Rusland heeft zijn gouden medaille nog steeds niet gekregen. De uitleg van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) luidt dat er ‘juridische zaken’ moeten worden uitgeklaard. Op de algemene persconferentie donderdag wou het IOC niet dieper ingaan op de kwestie.

Kunstschaatsster Valieva weer op het ijs, maar dopinggeruchten zwellen aan
Foto:  REUTERS

Die ‘juridische zaken’ verwijzen naar een dopingonderzoek bij Valieva. Volgens onder meer NBC Sports en enkele Russische kranten werden bij een test in december 2021 sporen van trimetazidine gevonden in het staal van Valieva. Dat medicijn staat sinds enkele jaren op de verboden lijst omdat het zuurstoftransport verbetert.

Het ‘juridische onderzoek’ waarvan sprake, gaat over het vrijgeven van de identiteit. Kamila Valieva is nog geen zestien jaar. Volgens het reglement van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) mag niet worden bekendgemaakt of een atleet schuldig is of niet als die op het moment van een dopinginbreuk geen zestien jaar is. Omdat Valieva nog vijftien is, wordt haar entourage mogelijk verantwoordelijk gesteld.

Buitencompetitiecontroles

Niet alleen tijdens maar ook in de aanloop naar de Spelen ondergaan atleten dopingcontroles – buitencompetitiecontroles zijn nog steeds de efficiëntste manier om dopingzondaars op te sporen. ‘Dopinggevoelige’ atleten en landen worden daarbij nauwer onder de loep genomen. Rusland, dat als land is geschorst en enkel mag deelnemen met ‘neutrale’ atleten, is er daar een van.

   • Rusland lacht met olympische sancties

Tot het onderzoek is afgerond, wil de internationale schaatsunie of het IOC geen commentaar geven. De Russische schaatsfederatie en het Kremlin, bij monde van woordvoerder Dmitri Peskov, wachten af tot ze meer uitleg krijgen van het IOC.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden

 

Niet te missen