Foto:  AFP

Salah Abdeslam: ‘Ik heb niemand vermoord en ik heb niemand verwond’

Salah Abdeslam, de enige overlevende zelfmoordterrorist van de aanslagen in Parijs, werd woensdag op het proces verhoord over de grond van de zaak. Hij benadrukte dat hijzelf niemand vermoord of verwond heeft.

‘Ik wilde hier vandaag zeggen dat ik niemand vermoord heb, en dat ik niemand pijn gedaan heb, zelfs geen schrammetje’, zei hoofdverdachte Salah Abdeslam woensdag op het proces over de terreuraanslagen in Parijs van 13 november 2015, waarbij 130 mensen stierven en vele honderden gewond raakten.

Abdeslam, de enige overlevende van de tien zelfmoordterroristen die fatale nacht in Parijs, werd voor het eerst verhoord over de grond van de zaak, vijf maanden na de start van het proces, en schuwde geen provocerende taal. ‘Sinds het begin van deze zaak, is men blijven kwaadspreken over mij’, verklaarde de 32-jarige in Molenbeek geboren Fransman.

‘Ik stel vast dat in terrorismezaken soms zeer zware straffen worden opgelegd aan personen die niemand hebben gedood of verwond’, aldus Abdeslam, die begrijpt dat justitie ‘een voorbeeld wil stellen’. Hij hoopt dat ze in de toekomst voor een andere boodschap gaan. ‘Wanneer een persoon zich in een metro of bus bevindt met een koffer met vijftig kilogram explosieven, en op het laatste moment beslist om niet door te zetten, dan zal hij worden opgejaagd, opgesloten en vernederd, zoals vandaag met mij wordt gedaan.’

Tot vandaag is niet helemaal duidelijk of Abdeslam die bloedige 13 november 2015 in Parijs heeft willen overleven. Hij droeg die avond net als de andere terroristen een bommengordel, maar het is mogelijk dat die defect was en dat hij zich daarom niet kon laten ontploffen. Ook kan het zijn dat hij bang is geworden, of zich op het laatste moment bedacht heeft en daarom niet heeft doorgezet.

Nooit in Syrië geweest

Abdeslam zei nog dat hij in 2012 de Islamitische Staat is beginnen te steunen, eerst vanop een afstand. ‘Ik zag hoe Bashar al-Assad (president van Syrië, red.) zijn mensen behandelde, kinderen doodde, onschuldige mensen. Ik steun de Islamitische Staat’, klonk het in de rechtszaal in Parijs. Abdeslam zei ook dat hij nooit naar Syrië ging, al was het wel ‘in zijn gedachten opgekomen’. Zijn trouw aan IS dateert van begin 2015, toen zijn broer terugkeerde uit Syrië. Bij de start van het proces in september liet hij daar al weinig twijfel over bestaan. ‘Ik ben een strijder van IS’, klonk het toen.

Een mysterieuze trip naar Griekenland in augustus 2015 samen met terreurverdachte Ahmed Dahmani (die na de aanslagen in Parijs naar Turkije vluchtte, en daar een celstraf uitzit) was niet meer dan een roadtrip, beweert Abdeslam. ‘Dat is voor jullie moeilijk te begrijpen, jullie denken dat alles gelieerd is met Islamitische Staat. Maar er bestaat ook nog zoiets als een sociaal leven’, zei hij.

Moeder en zus schreven brief

Het verhoor van Abdeslam zal twee dagen duren. Hij zal alleen worden ondervraagd over de periode vóór september 2015. Hoewel zijn moeder, zus en ex-verloofde werden verwacht als getuigen, daagden ze niet op. ‘Ze hebben laten weten dat ze niet van plan zijn om te reizen’, zei voorzitter Jean-Louis Périès aan het begin van de hoorzitting.

Zijn zus Myriam en moeder hebben wel een brief geschreven aan de rechtbank, waarin het beeld wordt geschetst van een liefdevol en respectvol iemand. ‘Ik heb de kracht noch de moed gevonden om naar Parijs af te zakken’, zo gaat Myriam Abdeslam van start in de brief die werd voorgelezen in de rechtbank. ‘Ik wil hier een portret van mijn broer schilderen zoals ik hem ken.’

‘Voor hij aan deze tragische gebeurtenis deelnam, stond Salah altijd klaar om anderen te helpen, of ze nu moslim waren of niet (...) Hij heeft niemand vermoord. Hij is de meest gevoelige en liefdevolle man die ik ken. Waarom moet hij boeten voor wat anderen hebben gedaan’, vraagt ze zich af.

In een tweede brief legt hun moeder uit dat een van de redenen waarom ze niet naar Parijs is gekomen, haar ‘pijn’ is bij het zien van haar zoon in de beklaagdenbank. Ze beschrijft Abdeslam als een respectvolle man die ‘jeugdig kattenkwaad’ uithaalde. Ze roept ook op hem te veroordelen ‘voor wat hij gedaan heeft’ en ze zegt dat haar gedachten bij alle slachtoffers en hun families zijn.

De moeder van Brahim en Salah Abdeslam beschrijft het verlies van de eerste zoon en haar moeite om de tweede te zien ‘wegzinken in de gevangenis’. ‘In dit drama heb ik Brahim verloren, natuurlijk heeft hij daarvoor gekozen, maar geen enkele moeder zou dit moeten meemaken’, klinkt het.

Bron: Le Figaro

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen