Foto:  belga

Drie nieuwe experts aangesteld in Congocommissie

Er komen drie nieuwe experts in de Congocommissie van het parlement. Zij moeten het parlement verder adviseren over de omgang met het koloniale verleden van België.

De eerste expert is professor Valérie Rosoux (UCL), die onderzoek doet aan het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. ‘Zij heeft ruime ervaring op het vlak van internationale verzoeningsprocessen, en maakte deel uit van de eerste tienkoppige expertengroep van de commissie’, legt de voorzitter van de bijzondere Congocommissie Wouter De Vriendt (Groen) uit.

Ook de Congolees Olivier Kambala komt erbij. Hij is gespecialiseerd in internationaal strafrecht en transitional justice. Hij heeft 17 jaar internationale ervaring rond herstel, verantwoordelijkheid en verzoening. Dat deed hij onder meer bij de VN en allerhande internationale organisaties.

De laatste nieuwe expert is Tom Ruys van de Universiteit Gent. Hij is specialist internationaal publiekrecht. ‘Hij doceert onder meer internationaal recht en internationale geschillenbeslechting. Ook is hij advocaat aan de balie van Brussel. Hij publiceerde onder meer over staatsaansprakelijkheid en internationale sanctieregimes’, zegt De Vriendt.

‘Het zijn stuk voor stuk experts in hun vakgebied, perfect geplaatst om onze commissie te begeleiden in onze moeilijke en delicate opdracht’, reageert De Vriendt. ‘De groep is bovendien voldoende heterogeen om de parlementsleden vanuit verschillende invalshoeken te inspireren.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen