Foto:  via reuters

Psychiatrisch rapport: Abdeslam ‘engageert zich tot allesomvattende ontmenselijking’

In een psychiatrische expertise van Salah Abdeslam schetsen twee artsen een beeld van een ‘gewoon mens die zichzelf engageert tot een allesomvattende ontmenselijking’. Dat bericht de krant L’Avenir, die het rapport kon inzien.

De levensloop van Salah Abdeslam valt op te delen in twee delen: dat voor zijn radicalisering en dat erna. De psychiaters menen dat ‘de vroegere persoonlijkheid niet totaal begraven lijkt’, schrijft de krant.

Abdeslams radicalisering houdt hem wel bewust tegen om stil te staan bij de vroegere, lichtere periode in zijn leven. ‘Zijn feilloze engagement ontdoet hem van ieder intern debat, iedere gedachte in de eerste persoon. Het is extreem naïef om te verwachten dat hij gevoelens toont. (...) Dat totalitaire arsenaal beschermt hem tegen de “mens” die hij eerder was en die hij misschien later opnieuw wordt.’

Het proces, en dan vooral de getuigenissen van slachtoffers, lijken wel een reactie uitgelokt te hebben. ‘De confrontatie met de pijn van de slachtoffers lijkt een evolutie in gang gezet te hebben’, stellen de experts vast. ‘Hij zegt ook dat hij niet ongevoelig is voor het lijden dat naar voren kwam op het proces, zonder verder te willen gaan dan die bewoordingen. Hij zegt het duidelijk, maar daar stopt het.’

Het rapport van 35 pagina’s is het resultaat van een onderzoek van 2 uur en 30 minuten in de gevangenis van Fleury Mérogis in november.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen