Foto:  AFP

Lawines eisen dit weekend 14 levens in Europa

Bij lawines op verschillende plaatsen in de Alpen en in de Peloponnesos zijn sinds vrijdag zeker veertien mensen om het leven gekomen. Vooral Oostenrijk is zwaar getroffen.

In Oostenrijk alleen al vielen er negen doden te betreuren, van wie acht in de deelstaat Tirol. Daar werden zowat honderd lawines geteld, nooit waren het er zoveel op zo’n korte tijd. Zeventig keer rukten reddingswerkers uit. Er vielen niet altijd slachtoffers.

De lawine met de zwaarste menselijke tol was er vrijdag in het skigebied Ischgl/Samnaun, aan de grens met Zwitserland. Vijf wintersporters uit Zweden waren buiten de piste onderweg met een berggids, toen ze door een lawine verrast werden. Eén persoon raakte slechts gedeeltelijk bedolven en kon met zijn gsm een vriend in het thuisland alarmeren. Die kon een reddingsoperatie laten opstarten. De beller was de enige die de lawine overleefde.

In het skioord Wildschönau werden de lichamen gevonden van een Oostenrijks echtpaar, van 60 en 61 jaar oud.

Zaterdag verongelukte een 58-jarige Oostenrijker in Schmirn, zowat 40 kilometer ten zuidoosten va Innsbruck. Vier anderen overleefden de lawine. En in Vorarlberg kwam een 43-jarige man om het leven - ondanks een lawineairbag - toen het groepje van vier waarmee hij in het skigebied Albona onderweg was, werd verrast door een lawine.

In het Zwitserse kanton Wallis sleurde een lawine twee mensen uit een groep van vier mee, een van hen overleefde dat niet. Het gaat om een 68-jarige Italiaan.

En in Duitsland, in Bayern, overleed een 61-jarige Oostenrijker in het ziekenhuis, nadat hij bij een lawine gewond was geraakt.

Op vele plaatsen in de Alpen geldt zondag alarmfase drie op een schaal die tot vijf gaat, met aanzienlijke kans op lawines. Mogelijk wordt er maandag op sommige plaatsen opgeschaald naar vier. In Noord-Tirol bijvoorbeeld wordt een halve meter sneeuw verwacht en kunnen er felle windstoten zijn.

Peloponnesos

Ook in Griekenland zijn drie bergbeklimmers omgekomen. Vermoedelijk raakten ze bedolven onder een lawine, nadat de Peloponnesos te maken kreeg met ongewoon zware sneeuwval.

Zaterdag was het contact met het drietal al verbroken. Zondagochtend begonnen de hulpdiensten met een grote zoekoperatie. Daarbij zetten ze ook een helikopter in.

Rond de middag vonden de reddingswerkers een jas en een helm. Iets later troffen ze ook de lichamen aan, zo berichtte het radiostation Skai.

De bergbeklimmers, mannen tussen de 50 en 55 jaar, kwamen volgens lokale media uit de Griekse kuststad Patras en waren ervaren alpinisten. Ze waren hun tocht begonnen in het skioord Kalavrita, aan de uitlopers van het Chelmos-gebergte.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen