camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Energiecrisis

Ex-kanselier kandidaat-bestuurder bij Gazprom

zaterdag 5 februari 2022 om 3.25 uur

Gerhard Schröder. belga

De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder is een van de elf kandidaten voor een zitje in de raad van bestuur van de Russische gasreus Gazprom. Dat maakte het staatsbedrijf vrijdag bekend.

De 77-jarige SPD-politicus, die van 1998 tot 2005 de Duitse regering leidde, is bevriend met ­Russisch president Vladimir Poetin. Hij is al sinds 2017 voorzitter van staatsbedrijf Rosneft, de grootste oliegroep van Rusland, en voorzitter van Nord Stream 2, de gasleiding die Rusland met Duitsland in de toekomst moet verbinden, via de Baltische zee.

De algemene vergadering van Gazprom, waar de benoeming van Schröder moet worden goedgekeurd, staat gepland voor 30 juni. Schröder zou bij Gazprom Timoer Koelibajev moeten vervangen, de schoonzoon van Nursultan Nazarbajev, de vroegere president van Kazachstan.

De nominatie komt er op een moment dat Schröder – ook in de sociaaldemocratische partij – onder vuur ligt voor zijn kritiek op Oekraïne, dat onder de dreiging van een Russische inval leeft.

Zo uitte Schröder vorige week kritiek op de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, omdat ze Kiev had bezocht voor ze verder reisde naar Moskou. Hij noemde dat bezoek een provocatie, en voegde eraan toe dat hij hoopt dat het ‘sabelgeratel’ uit Oekraïne zal stoppen. (kde)

Aangeraden

Niet te missen