Foto:  AP

Toronto bereidt zich voor op Freedom Convoy

Terwijl een 250-tal demonstranten nog steeds de Canadese hoofdstad blokkeert, bereidt Toronto zich voor op nieuwe protesten. Ziekenhuizen raden personeel aan om niet in uniform over straat te lopen, uit angst voor agressie.

De Canadese stad Toronto bereidt zich voor op demonstraties van het omstreden Convoy for Freedom. Truckchauffeurs willen er dit weekend, net zoals in hoofdstad Ottawa, protesteren tegen de coronamaatregelen en het vaccinatiemandaat voor vrachtwagenchauffeurs aan de Amerikaanse grens. De lokale politie bereidt zich voor, zodat ze een onstuimige situatie zoals in de hoofdstad kan vermijden. Hier kwam de betoging onder vuur te liggen na meldingen van dreigend gedrag en vernieling van monumenten.

Bewaking ziekenhuizen

Het plan van de beweging is om af te zakken naar Queen’s Park. Daar worden voorzorgsmaatregelen getroffen door instanties uit de buurt. Enkele ziekenhuizen raden hun werknemers aan om niet in uniform naar het werk te komen, om zo geen aandacht te trekken. Mount Sinai, een ziekenhuis dat vlak bij het park ligt, deelde mee dat het de nodige maatregelen heeft genomen in het geval het protest de toegang tot het ziekenhuis blokkeert. Ook zal er in de meeste ziekenhuizen extra bewaking aanwezig zijn, zegt CTVNews.

Procureur-generaal van de provincie Ontario Silvia Jones liet weten dat de politie zal klaarstaan om nodige actie te ondernemen en de gemeenschap veilig te houden. ‘Vreedzaam protest is een hoeksteen van een gezonde democratie,’ zei Jones, ‘Crimineel gedrag wordt nooit getolereerd, en haat of onverdraagzaamheid moet door iedereen worden veroordeeld.’

Minister van Volksgezondheid Christine Elliot liet op Twitter weten dat geen enkele vorm van intimidatie tegenover werknemers in de gezondheidszorg en hun patiënten zal worden getolereerd.

In Ottawa blokkeren demonstranten al sinds vorig weekend de straten uit protest. Hoewel het merendeel ondertussen naar huis is, weigert een 250-tal manifestanten de stad te verlaten. Zij beweren dat ze pas zullen vertrekken wanneer alle coronamaatregelen in het hele land worden opgeheven.

De politie van Ottawa beschreef de overgebleven demonstranten als ‘erg vastberaden en opstandig’. Eerder vandaag liet de Canadese premier Justin Trudeau weten dat het geen optie is om het leger in te zetten om de overgebleven betogers uit elkaar te drijven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen