Foto: Marc Herremans

Milieuorganisaties dagvaarden de Vlaamse overheid, Ovam en Lantis in PFOS-dossier

Volgens de milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, BioForum en Velt had de burger al in 2017 op de hoogte gebracht moeten zijn over de gevaren van de PFOS-vervuiling rond de 3M-site in Zwijndrecht. ‘Door informatie achter te houden, bracht de overheid de natuur en de gezondheid van de omwonenden schade toe.’

De onderzoekscommissie PFAS-PFOS in het Vlaams Parlement heeft maandag haar laatste hoorzitting gehouden. Voor conclusies is het nog te vroeg, maar iets waar iedereen het over eens lijkt, is dat er in het verleden, zeker in 2017, kansen gemist zijn om vroeger in te grijpen.

Volgens een coalitie van milieuorganisaties, ecologische tuiniers en bioboeren zijn de Vlaamse overheid, Ovam en Lantis toen in de fout gegaan. Ze verwijzen daarvoor naar de rapporten van toxicoloog Jan Tytgat. Zo belandde een alarmerend rapport van Tytgat in oktober 2017 op de bureaus van Lantis, Ovam en verschillende kabinetten, maar is er toen niet ingegrepen. Nochtans werd in dat rapport voorgesteld om geen eieren meer te eten, geen kinderen meer in de zandbak te laten spelen en op te letten met putwater.

   • ‘Zou ik met de kennis van 2017 vandaag opnieuw zo handelen? Ja.’

‘Jaren gingen verloren: de gezondheid van de burger werd nodeloos langer in gevaar gebracht en de eerste spades gingen de grond in’, zeggen ze.

Volgens de organisaties hadden de burgers in 2017 op de hoogte moeten gebracht zijn. Door dat niet te doen, is de overheid volgens hen in de fout gegaan in een aantal kerntaken: het informeren en beschermen van haar burgers en het beschermen van het leefmilieu. ‘Door informatie achter te houden over de nefaste gevolgen van de PFOS-vervuiling, bracht ze de natuur en de gezondheid van de omwonenden schade toe’, klinkt het.

1 euro morele schadevergoeding

Vorige week benadrukten Ben Weyts (gewezen minister van Mobiliteit en Openbare Werken) en Joke Schauvliege (gewezen minister van Leefmilieu) dat er in 2017 van een doofpotoperatie hoegenaamd geen sprake was. Toch neemt Greenpeace die stevige beschuldiging in de mond. ‘De keuze om de PFOS-vervuiling in de doofpot te houden, moeten worden rechtgezet. Maar even belangrijk: onze overheden moeten extra checks-and-balances inbouwen om dit soort bedrog van burgers in de toekomst te vermijden’, zegt Joeri Thijs van Greenpeace.

De organisaties vragen in hun dagvaarding 1 euro morele schadevergoeding. Ze willen naar eigen zeggen ‘de overheid aanzetten tot een actieve informatieplicht’. ‘Rapporten, publicaties, lopende initiatieven en onderzoeken zouden allemaal op een proactieve manier moeten verspreid worden naar de burger’, besluiten ze.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden