Foto:  AP

Berlusconi dan toch geen presidentskandidaat in Italië

De voormalige Italiaanse eerste minister Silvio Berlusconi wil dan toch geen president van zijn land worden. Dat heeft hij gezegd in een verklaring. Daarmee is weer een obstakel van de baan voor premier Mario Draghi richting de functie.

‘Ik heb beslist om een volgende stap te zetten op weg naar nationale verantwoordelijkheid, en vraag zijn die mij hebben voorgedragen om mij niet langer te noemen voor het presidentschap van de republiek.’

Berlusconi verklaarde dat hij Mario Draghi, voormalig voorzitter van de Europese Centrale Bank, aan het hoofd van de regering wil zien tot het einde van de legislatuur in 2023. ‘We zullen met de leiders van de centrumrechtse partijen een naam naar voor schuiven die een brede steun geniet binnen het parlement.

De eerste stemronde voor de opvolger van zittend president Sergio Mattarella, die na zeven jaar afzwaait, is volgende week maandag al. Draghi lijkt de grootste kanshebber voor het presidentschap, maar het blijft onduidelijk of hij voldoende steun geniet. Gevreesd wordt dat Draghi’s vertrek als premier tot instabiliteit en zelfs vervroegde verkiezingen kan leiden.

De Italiaanse president wordt niet rechtstreeks verkozen door het volk, maar door de parlementsleden en vertegenwoordigers van de Italiaanse regioni of landstreken. het presidentschap is vooral een ceremoniële functie, maar de ­president benoemt de premier en kan het parlement ontbinden (of juist niet), en ­bepaalt zo wanneer er verkiezingen worden gehouden. In een politiek woelig land als Italië brengt die figuur dus geregeld de ­nodige rust en stabiliteit.

Bron: Reuters

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
In het nieuws
Niet te missen