Foto: ap

Evacuaties op hardst getroffen eilanden van Tonga

Het herstel van de onderzeese kabel die Tonga verbindt met de rest van de wereld zal nog minstens vier weken in beslag nemen. Dat heeft de regering van Nieuw-Zeeland woensdag meegedeeld. De evacuaties van de hardst getroffen eilanden zijn aan de gang, meldde de VN.

‘Alle huizen op het eiland Mango zijn blijkbaar vernield en op het eiland Fonoifua blijven slechts twee woningen over, terwijl grote schade is gemeld in Nomuka’, zei VN-woordvoerder Stéphane Dujarric in New York. Hij meldt dat de evacuaties volop aan de gang zijn. Er zijn 23 VN-medewerkers ter plaatse. Tsunamigolven van wel 15 meter hoog beukten in op de eilanden. Op Mango wonen 36 mensen.

Ondertussen blijft Tonga grotendeels afgesneden van de wereld door een geknapte communicatiekabel. ‘Het Amerikaanse Subcom schat dat het minstens vier weken zal duren voor de connectie [met Tonga, red.] hersteld is’, zegt de Nieuw-Zeelandse regering. Ondertussen is er wel een tussentijdse oplossing, maar die is slechts goed voor 10 procent van de normale capaciteit.

Bij de uitbarsting van de vulkaan Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai zaterdag werd de enige kabel die communicatie met de buitenwereld mogelijk maakt, geraakt. Het is daardoor nog steeds onduidelijk hoe groot de schade is en hoe hoog de dodentol zal oplopen. Er kwamen al zeker drie mensen om het leven.

Eerste hulp onderweg

Woensdagochtend zei VN-vertegenwoordiger voor de regio Jonathan Veitch in een persconferentie dat hoewel het opruimen van de as op het hoofdeiland Tongatapu moeilijker was dan verwacht, er goede vooruitgang was geboekt. Er wordt gehoopt dat de vluchten er spoedig kunnen worden hervat.

Veitch prees verder de snelle reactie van Nieuw-Zeeland en Australië die hulp naar de eilandstaat hebben gestuurd via marineschepen. Afhankelijk van de weersomstandigheden worden de schepen vrijdag in Tonga verwacht. Het gaat om de eerste internationale hulp die Tonga bereikt sinds de vulkaanuitbarsting van afgelopen weekend. Er wordt vooral drinkwater voorzien omdat de watervoorraden vervuild raakten door assen.

De uitbarsting was overigens zo krachtig dat die niet alleen in Tonga werd gevoeld. Ook in Noord- en Latijns-Amerika was de impact merkbaar. Zelfs bij ons was er even een meetbare verhoging van de luchtdruk.

Bron: BELGA

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
In het nieuws
Niet te missen