Foto:  BELGA

Wat weten we tot nu toe al in de zaak-Dean Verberckmoes?

De jongen Dean Verberckmoes (4) uit Sint-Niklaas werd ontvoerd door Dave De Kock, die tien jaar in de gevangenis bleek te hebben gezeten na de mishandeling van een peuter met de dood als gevolg. Dean Verberckmoes werd maandagavond dood teruggevonden tussen enkele betonblokken in Nederland. Dit is wat we al weten over de zaak.

• Woensdag 12 januari. Dave De Kock zet Elke Verberckmoes, de moeder van Dean, met zijn auto af aan het ­ziekenhuis in de Dalstraat in Sint-Niklaas. Verberckmoes werd behandeld voor een depressie. De Kock rijdt vervolgens met Dean naar zijn huis in Sint-Gillis-Waas, waar de jongen een nacht logeert bij hem en zijn vriendin. Donderdag zouden De Kock en R.W. Dean afzetten bij zijn oma. Dat gebeurt niet. Ze laten weten dat Dean nog een nachtje wil blijven slapen. Ook op vrijdag brengt het koppel de jongen niet terug. De Kock laat weten dat hij in Antwerpen bij familie logeert, en dat Dean met hem mee is. Elke Verberckmoes is bevriend met het koppel en stelt vertrouwen in hen.

• Op zaterdag 15 januari eist Elke Verberckmoes dat vriendin R.W. haar zoon meteen terugbrengt. Dan pas bekent R.W. dat De Kock na een ruzie vertrokken is en dat hij de jongen heeft meegenomen. Verberckmoes stapt naar de politie.

• De federale politie verspreidt een opsporingsbericht op 16 januari. De Kock heeft een gerechtelijk verleden. De man werd in 2010 veroordeeld tot tien jaar cel voor de fatale mishandeling van de 2-jarige Miguel uit Ravels. De feiten gebeurden in 2008 en de man zat de celstraf volledig uit, zodat hij na zijn vrijlating in 2018 niet verder opgevolgd kon worden.

• Maandag 17 januari. De ­Nederlandse politie onderschept De Kock om 14.15 uur in Meerkerk. Ze vinden ook zijn auto, maar van ­Dean is geen spoor. De Kock was zo zwaar geïntoxiceerd dat hij pas na enkele uren verhoord kon worden.

• Pas later maandagavond meldt de Nederlandse politie dat de jongen dood is teruggevonden in het dorp Vrouwenpolder aan de Oosterschelde in Nederland. Verdachte Dave De Kock heeft de politie zelf naar de locatie geleid waar hij het lichaam van de vierjarige Dean verstopt had, tussen de betonblokken.

• Hoe de jongen om het leven is gebracht, en wanneer, is nog niet bekend. Een wetsdokter zal dinsdag het lichaam onderzoeken, zegt het parket van Oost-Vlaanderen. Aanvankelijk klonk het dat Dave De Kock niet wilde vertellen wat er met de jongen gebeurd was. Volgens de Nederlandse politie wordt hij verdacht van ‘wederrechtelijke vrijheidsberoving en betrokkenheid bij het overlijden’ van de vierjarige Dean Verberckmoes.

• Jef Vermassen zal optreden als advocaat voor de moeder van Dean.

• Dinsdagmorgen 18 januari wordt ook de vriendin van De Kock, R.W. opgepakt. Ze is ook aangehouden. Haar verklaringen zouden tegenstrijdig zijn met de verklaringen van De Kock. Dat R.W. Deans moeder Elke Verberckmoes niet verteld zou hebben dat De Kock vertrokken was met de jongen, riep ook vragen op. Pas zaterdag vertelde ze de waarheid. De vrouw werd in de nacht tijdens een huiszoeking in Sint-Gillis-Waas opgepakt, in het pand waar ze samen met Dave De Kock woonde.

• Woensdag 19 januari overleggen de Belgische en Nederlandse onderzoekers over de zaak. Het is in elk geval nog te vroeg om te beslissen waar De Kock zal berecht worden. Daarvoor moet er eerst duidelijkheid zijn over waar het slachtoffer omgekomen is.

Bekijk | Moeder van Dean was niet op de hoogte van verleden Dave De Kock: ‘Ik vertrouwde hem volledig’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
In het nieuws
Niet te missen