Foto:  EPA-EFE

Lockdown in Nederland deels ten einde: winkels en kappers weer open, horeca en cultuur blijven dicht

De lockdown in Nederland is vanaf zaterdag gedeeltelijk ten einde. Winkels, kappers en sportscholen mogen onder voorwaarden weer open, maar de horeca en de cultuursector blijven op slot.

Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte vrijdagavond bekendgemaakt op een persconferentie. ‘We nemen een grote stap, maar het is een verantwoord risico’, vindt Rutte.

Winkels mogen vanaf zaterdag weer tot 17 uur open. Het aantal mensen dat naar binnen mag wordt beperkt en er gelden hygiëneregels en een mondkapjesplicht. Kappers en andere contactberoepen, zoals nagelstudio’s en sekswerkers, mogen weer klanten ontvangen en individueel trainen in de sportschool kan weer.

Sporten in teamverband mag alleen buiten en tot 20 uur. Universiteiten, hogescholen en het middelbaar beroepsonderwijs mogen weer fysiek les gaan geven.

De horeca en de cultuursector blijven nog tot zeker 25 januari dicht. ‘Ik snap heel goed dat het compleet oneerlijk voelt, maar een optelsom van alle contacten in de samenleving betekent dat niet alles tegelijk open kan‘, zei Rutte daarover.

‘We hebben gekeken naar de duur van het contact en dat is bij bezoek in de horeca en evenementen in de cultuursector veel langer dan bij de kapper of winkelen’, verantwoordde Rutte de keuze welke sectoren vanaf zaterdag weer aan het werk kunnen. Het openen van musea leidt tot volgens de premier tot teveel verplaatsingen, wat weer tot meer besmettingen zou leiden.

Versoepeling quarantaineregels

Het was de eerste corona-persconferentie voor Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid. Hij is de opvolger van Hugo de Jonge, die in het nieuwe Nederlandse kabinet minister van Wonen is. ‘Dit virus gaat niet meer weg’, zei Kuipers, ‘we moeten er mee leren leven’.

Nederland telt iedere week zo’ 200.000 coronabesmettingen. Om de maatschappij ‘draaiende’ te houden is het volgens Kuipers nodig dat de quarantaineregels in Nederland worden versoepeld. ‘Elke dag zijn er 30.000 mensen die in quarantaine moeten, omdat ze in aanraking zijn gekomen met een besmet persoon. Dat telt op naar honderdduizenden mensen die thuis zitten en dat kan de maatschappij ontwrichten.’

Nu moet in Nederland iedereen met een besmette huisgenoot tien dagen binnenblijven, vanaf zaterdag hoeven mensen met een cruciaal beroep niet meer in quarantaine als een huisgenoot positief getest is. Deze werknemers moeten dan wel zelf klachtenvrij zijn, dagelijks een zelftest doen en na dag vijf een PCR-test.

De quarantaineplicht vervalt voor mensen die minimaal een week geleden een booster hebben gehad en voor mensen die recent besmet zijn geweest met het coronavirus. Hiermee hoopt het kabinet te voorkomen dat er te veel werknemers thuis komen te zitten.

Mondmaskers

De Nederlandse overheid adviseert om overal waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden een medisch mondmasker te dragen. Ook buiten, het gebruik van stoffen en zelfgemaakte mondmaskers wordt daarbij sterk afgeraden.

Nederland zat sinds 18 december in een strenge lockdown, waarbij alleen essentiële winkels zoals supermarkten en apotheken open waren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig


Aangeboden door onze partners
In het nieuws
Niet te missen