Foto:  BELGA

KV Mechelen besluit om niet te spelen tegen Oud-Heverlee Leuven en riskeert zo forfaitnederlaag

KV Mechelen zal zaterdag niet in actie komen op het veld van Oud-Heverlee Leuven. Dat heeft de Raad van Bestuur vrijdagavond beslist. Malinwa kampt met een coronagolf binnen de gelederen en kreeg geen uitstel van de Pro League. Bij wijze van statement heeft KV nu besloten om niet te spelen. De beslissing werd genomen in samenspraak met spelers en staf. Malinwa riskeert nu wel een 5-0-forfaitnederlaag.

Clubs die met zeven positieve gevallen kampen bij spelers die minstens 30 procent van de wedstrijden hebben afgewerkt of bij twee besmette doelmannen die op de lijst van de A-kern staan, hebben de mogelijkheid om uitstel van een wedstrijd te vragen, zo staat te lezen in het nieuwe protocol van de Pro League.

KV Mechelen had vrijdagochtend om uitstel gevraagd bij de Pro League omdat eerste en derde doelmannen Gaetan Coucke en Maxime Wenssens in quarantaine verblijven na een positieve coronatest. De Pro League vond dat onvoldoende omdat het de 20-jarige Wenssens niet als een A-kernspeler beschouwt, wel als een U21. Malinwa werd dus gedwongen om te spelen, maar daar is de club het duidelijk niet mee eens.

Wat nu: forfait?

De club riep de Raad van Bestuur bijeen en die heeft vrijdagavond de knoop doorgehakt: er wordt zaterdag niet gespeeld tegen OHL. ‘Spelers, staf en club kunnen dit niet aanvaarden. We hopen dat de kalendercommissie ons tegemoetkomt en de geest van de regel die werd goedgekeurd door de volledige Algemene Vergadering respecteert’, deelde ceo Frank Lagast vrijdagnamiddag al mee. Gebeurt dat niet, dan verliest KV met forfaitcijfers.

Aanvoerder Rob Schoofs reageerde eerder al via de officiële kanalen van geel-rood: ‘Dit kan gewoon niet, de regel is duidelijk, iedereen die deze regel leest zegt hetzelfde. Het is bovendien een kaakslag naar elke jonge voetballer die meetraint met een A-kern om zo kansen te krijgen. KV Mechelen heeft een zestal jongeren die deel uitmaken van de A-kern, dagelijks met ons trainen én minuten maken in onze A-ploeg. Dit is unfair ten opzichte van die jonge spelers.’

Ook Eupen vangt bot

Ook het verzoek van AS Eupen om de match tegen Cercle Brugge uit te stellen, heeft de Pro League afgewezen. Maar liefst veertien spelers en twee stafleden testten bij de club uit de Oostkantons positief.

‘De Pro League heeft ons verzoek afgewezen en rechtvaardigt zijn beslissing met het feit dat tussen de besmette spelers niet minstens zeven spelers zitten die tot nu toe een derde van de speeltijd dit seizoen in actie kwamen’, legt Eupen uit. ‘Op dit moment bepaalt het reglement dat een wedstrijd alleen kan worden uitgesteld als er zeven spelers of meer door corona wegvallen die minstens een derde van de speelminuten in actie kwamen, of als de eerste twee keepers besmet zijn.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
In het nieuws

 

Niet te missen