Foto:  AFP

Djokovic wordt voorlopig niet uitgewezen of vastgehouden

Novak Djokovic mag zich voorlopig vrij blijven bewegen op Australisch grondgebied. Een woordvoerder van de regering bevestigde dat de Servische toptennisser niet zal worden uitgewezen of vastgezet voor zijn juridische procedure is afgerond. Het Federale Hof van Australië beslist zondag of hij alsnog kan aantreden in de Australian Open.

De Australische minister van Immigratie Alex Hawke besliste vrijdag het visum van de niet-gevaccineerde Djokovic in te trekken, maar de toptennisser besliste onmiddellijk beroep aan te tekenen. Hij hoopt vanaf maandag een gooi te doen naar een tiende titel op de Australian Open.

Volgens advocaat Stephen Lloyd, die optreedt namen de regering, staat er zaterdagvoormiddag een onderhoud gepland tussen Djokovic en de immigratiediensten en zal hij voor die zitting niet worden vastgezet. De advocaat bevestigde voorts dat Djokovic geen uitwijzing hoeft te vrezen voor de rechter in Melbourne zich heeft uitgesproken over het beroep dat hij heeft aangetekend.

Minister Hawke heeft gebruikgemaakt van zijn discretionaire bevoegdheden om het visum van Djokovic in te trekken. ‘De reden is om de gezondheid en de goede orde te bewaren, op grond van het feit dat dit in het algemeen belang is. Bij het nemen van dit besluit heb ik zorgvuldig rekening gehouden met de informatie die mij is verstrekt door het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Australische grenswacht en de heer Djokovic’, stelt Hawke. In principe mag de tennisser Australië de komende drie jaar niet meer binnen, behalve in bepaalde omstandigheden.

‘Deze pandemie is voor elke Australiër ongelofelijk zwaar geweest. Maar we hebben ons verenigd en zo onze manier van leven kunnen redden. Samen hebben we gezorgd voor een van de laagste sterftecijfers, een sterke economie en een van de hoogste vaccinatiegraden ter wereld. De Australiërs hebben tijdens deze pandemie veel offers gebracht en zij verwachten terecht dat het resultaat van deze offers wordt beschermd’, aldus de Australische premier in een reactie.

De zaak wordt doorverwezen naar het Federale Hof van Australië. Wat al duidelijk is na de hoorzitting van vrijdag, is dat Djokovic vannacht niet vastgehouden zal worden op voorwaarde dat hij zich zaterdagochtend om 8 uur opnieuw meldt voor een verhoor met immigratieambtenaren. Zaterdagnamiddag zou de tennisser opnieuw in hechtenis worden genomen, zondagochtend om 9 uur mag hij terug naar het advocatenkantoor om de zitting te volgen, weliswaar in het gezelschap van twee agenten van de Australische grenspolitie.

Als Djokovic zondag gelijk krijgt, zal hij maandag gewoon aantreden in de eerste ronde van de Australian Open, voor de match tegen zijn landgenoot Miomir Kecmanovic (ATP 78). Als het Federale Hof hem niet volgt, riskeert hij voor drie jaar verbannen te worden uit Australië.

Valse verklaringen

De nummer één van het mannentennis wou in Melbourne zijn 21ste grandslamzege binnenhalen, wat hem recordhouder zou maken. Maar Djokovic, die niet gevaccineerd is, mocht Australië niet in. Bij aankomst in Melbourne werd vastgesteld dat zijn werk­visum een medische uitzondering niet toelaat. Het visum van Djokovic werd daarom op 6 januari voor het eerst ingetrokken.

Hij werd vastgehouden, bracht uren door bij de immigratiecontrole op de luchthaven en verbleef vervolgens dagenlang in een immigratiehotel. De tennisspeler ging in beroep tegen de uitwijzing en kreeg van een rechter gelijk op 10 januari. De federale rechter oordeelde dat de tennisser te laat was ingelicht over de beslissing dat zijn visum zou worden ingetrokken.

Djokovic ging eerder in op beschuldigingen dat hij een valse verklaring had afgelegd op zijn reisformulier - waarin stond dat hij in de veertien dagen voor zijn aankomst in Australië niet had gereisd, terwijl hij in feite wel in Spanje was geweest. Hij zei dat de fout was gemaakt door zijn manager en zei dat het ‘niet opzettelijk was’. Hij gaf ook toe een journalist te hebben ontmoet en een fotoshoot te hebben gehad nadat hij positief was getest op covid-19.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

In het nieuws
Niet te missen