Foto:  Getty Images

Downing Street verontschuldigt zich bij koningin over feestje aan vooravond begrafenis prins Philip

Het personeel van Downing Street 10, de ambtswoning van de premier, heeft aan koningin Elizabeth zijn excuses aangeboden voor twee feestjes die plaatsvonden op de vooravond van de begrafenis van prins Philip.

Medewerkers van de Britse premier Boris Johnson vierden vorig voorjaar aan de vooravond van de begrafenis van prins Philip twee afscheidsfeestjes in de ambtswoning op Downing Street 10. Op dat moment was het Verenigd Koninkrijk in lockdown vanwege de coronacrisis en gold een officiële periode van rouw in verband met het overlijden van de prins, de echtgenoot van koningin Elizabeth II. Op de beide feestjes waren ongeveer dertig mensen, schrijft The Telegraph, die gesproken heeft met aanwezigen. Johnson zelf was er niet bij.

De woordvoerder van de premier zei dat het ‘zeer betreurenswaardig was dat dit plaatsvond in een tijd van nationale rouw’. ‘No 10 heeft zich bij het Paleis verontschuldigd’, zegt hij. Of Johnson persoonlijk zijn excuses gaat aanbieden bij zijn volgende audiëntie met de Queen, wou de woordvoerder niet zeggen.

Een van de feestjes op 16 april was voor James Slack, het hoofd communicatie van Johnson, het andere voor een fotograaf van de premier. De feestjes, die tot in de nacht duurden en waar volgens de krant stevig gedronken en gedanst werd, begonnen op twee verschillende plekken in het gebouw, maar voegden zich in de loop van de avond samen in de tuin. Volgens de toen geldende coronaregels mochten volwassenen niet binnen samenkomen voor sociale activiteiten en buiten met niet meer dan zes personen.

Kritiek

Een woordvoerder van het kabinet van de premier wilde tegenover The Telegraph niet ingaan op de feestjes, maar benadrukte dat Johnson al sinds de vorige dag in zijn residentie buiten Londen verbleef. De Britse premier ligt onder vuur van zowel zijn eigen conservatieve partij als van de oppositie wegens beschuldigingen dat hij en zijn medewerkers in 2020 regelmatig de coronaregels hebben overtreden en feestjes hielden in de ambtswoning. Woensdag moest Johnson zich hiervoor verantwoorden in het parlement. Een topambtenaar doet onderzoek naar die beschuldigingen. Volgens The Telegraph is dit de eerste keer dat de premier en zijn staf ervan beschuldigd worden ook in 2021 de regels te hebben overtreden.

Labour-leider Keir Starmer eist het ontslag van Johnson. ‘Dit toont hoe Boris Johnson het premierschap heeft onteerd’, zegt hij. ‘De premier zou het Paleis niet alleen zijn excuses moeten aanbieden. Boris Johnson moet opstappen.’

Bron: BELGA

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig


Aangeboden door onze partners
In het nieuws
Niet te missen