Foto:  rr

Politie schiet Nederlandse jongeman dood na gijzeling en ontsnapping uit jeugdinrichting

Een 21-jarige Nederlandse man is woensdag omgekomen bij een schietincident met de politie Brecht in de provincie Antwerpen. Het ging om een gevluchte gevangene die eerder op de dag twee personeelsleden had gegijzeld in de jeugdgevangenis van Breda en op de vlucht sloeg.

Het incident vond iets na 16 uur plaats op de Mallebaan in Sint-Lenaarts (Brecht). ‘Een Peugeot met Nederlandse nummerplaat reed met hoge snelheden over de brug vanuit Rijkevorsel, achterna gezeten door de politie. In het midden van de Mallebaan kwam de bestuurder tot stilstand, stapte uit en begon te schieten op de aankomende politie’, vertelt een ooggetuige die liever anoniem blijft aan Gazet van Antwerpen. De politie opende daarop het vuur op de verdachte. ‘Het was heel heftig allemaal, zeker omdat we vlakbij stonden. Er werden zeker dertig schoten gelost’, zegt de man nog. Bij de schietpartij is de man uiteindelijk ook omgekomen.

Gijzeling

De verdachte wist eerder op de dag te ontsnappen uit de jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda. ‘De man kon twee personeelsleden gijzelen en is vervolgens met een wagen gevlucht naar België’, vertelt woordvoerder Tom Wisseborn van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in Nederland. ‘Eenmaal over de grens zijn de twee gijzelaars kunnen uitstappen. Zij zijn gelukkig ongedeerd’, aldus Wisseborn nog.

Impact op politie

Burgemeester Sven Deckers (N-VA) spreekt uitdrukkelijk zijn steun uit aan de politiediensten na het voorval. ‘Dit was voor onze politiediensten een job in zeer moeilijke omstandigheden. Ze mogen hier dan wel voor opgeleid zijn, gelukkig is dit geen dagelijkse kost’, benadrukt Deckers.

‘Deze tragische gebeurtenis heeft hoe dan ook een impact op onze politiemensen. Zij moeten hier verder mee omgaan. Er is een stressteam ter beschikking om hen op te vangen en te begeleiden. Er volgt nog een onderzoek naar de omstandigheden en ook dat zal een zekere indruk nalaten op onze politiemensen.’

Daarnaast wil de burgemeester ook zijn medeleven betuigen aan de nabestaanden van de Nederlandse gedetineerde die het leven heeft gelaten. ‘Ik ken de precieze omstandigheden niet, maar ook deze man heeft familie voor wie dit een verlies is.’

De wetsdokter en het labo kwamen woensdagavond nog ter plaatse en de betrokken voertuigen werden getakeld voor sporenonderzoek. Er volgt ook nog een autopsie op het lichaam van de overledene. Het Comité P zal de betrokken politiemensen ondervragen.

Ook naar de gijzeling loopt intussen een onderzoek.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen