camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Maffia

Maffiabaas na 20 jaar geklist door Google Streetview

De man was al twintig jaar voortvluchtig, maar liep in Madrid tegen de lamp door een foto op Google Streetview.

vrijdag 7 januari 2022 om 3.25 uur

Gioacchino Gammino.  rr

Gioacchino Gammino (61) stond hoog op de Italiaanse mostwantedlijst. Hij was ‘baas’ bij een Zuid-Sici­liaanse maffiaclan die in de ­jaren 90 berucht was vanwege een bloedig conflict met de ­Cosa Nostra. Hij werd veroordeeld voor moord en andere misdaden en zat daarvoor een levenslange straf uit in een ­gevangenis in Rome. Maar toen die in 2002 dienstdeed als filmset, wist hij te ontsnappen. Sindsdien ontbrak elk spoor, tot de Italiaanse ­politie hem herkende op een Google Streetview-foto.

Via telefoontaps wist de Italiaanse politie al dat Gammino in Spanje verbleef. Omdat hij alle contact met zijn familie verbroken had, liep dat spoor dood. Maar plots dook hij op in Google Streetview. Schijnbaar kletsend werd hij gefotografeerd voor El Huerto de ­Manu, een groente- en fruitwinkeltje in Galapagar, nabij Madrid. Het opvallende litteken op de kin van de man deed belletjes rinkelen.

The godfather

De winkel van ‘Manu’ had ook een restaurant, met als specialiteit een Siciliaans diner. Op het menu stond het aangeprezen in het lettertype van The godfather. Op de Facebook­pagina ­zagen de speurders ook dat in het restaurant een foto hing van Natuzza Evolo, een Italiaanse mystica. Op de dag van Gammino’s ontsnapping vonden speurders een brief van de organisatie van Evolo in zijn cel. Alle puzzelstukjes vielen op hun plaats: Manu bleek Gioacchino Gammino.