camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

fraude

Arrestatie verricht in phishingzaak van literaire manuscripten

Een werknemer van uitgeverij Simon & Schuster wordt beschuldigd van oplichting. Hij probeerde talloze auteurs hun manuscript te ontfutselen.

vrijdag 7 januari 2022 om 3.25 uur

Saskia De Coster. Johan Jacobs

In een zaak die de literaire wereld al geruime tijd bezighoudt, verrichtte de FBI gisteren een arrestatie. Amerikaanse media melden dat ­Filippo Bernardini (29), die werkte voor de uitgeverij Simon & Schuster in het VK, aangehouden werd op de luchthaven van New York. Hij zou honderden agenten, uitgevers, redacteurs en schrijvers benaderd hebben via valse accounts en phishingmails om ongepubliceerde manuscripten te pakken te krijgen. De man deed het voor de sport, van een duidelijk motief of winstbejag was op het eerste gezicht geen sprake. Hij wordt beschuldigd van oplichting en ­identiteitsdiefstal.

Onder meer Margaret Atwood, Ethan Hawke, Ian McEwan en in september 2020 ook een niet nader genoemde Amerikaanse Pulitzerprijswinnaar waren bij zijn doelwitten. De pogingen tot fraude ­waren al zo’n vijf jaar aan de gang, niet zelden met resultaat.

Bij ons kon Saskia De Coster ­vorige zomer op het nippertje vermijden dat het manuscript van haar roman De weddenschap in handen viel van de fraudeur. Maar de zaak wekte ook haar interesse: in een open brief in deze krant richtte ze zich rechtstreeks tot haar belager, om met hem een deal te sluiten (DS 17 juli). Ze kreeg geen reactie.

Typografische trucjes

Bernardini stelde zich in mails voor als de uitgever of een dichte betrokkene, om een kopie van een manuscript op te vragen. Daarbij zou hij ruim 160 webdomeinen ­gecreëerd hebben die sterk geleken op die van de uitgeverijen. Voor zijn nauwelijks herkenbare phishingmails gebruikte hij typografische trucjes, zoals het verwisselen van de letters ‘n’ en ‘m’ of het toevoegen van een onopvallende ‘r’.

De dader toonde zich ook goed op de hoogte van de geplogen­heden en het typische jargon van de uitgeverswereld, door bijvoorbeeld ‘ms’ te gebruiken als afkorting voor ‘manuscript’. Daarnaast creëerde hij ook een webpagina die de site van een scoutingorganisatie uit New York imiteerde om ge­bruikersnamen en wachtwoorden te bemachtigen.

De uitgeverij zelf ligt niet onder vuur. Een woordvoerder van Simon & Schuster meldde aan The New York Times geschokt te zijn door de beschuldigingen aan het adres van Bernardini. ‘Het bewaken van de intellectuele eigendom van auteurs is prioritair voor de uitgeverij’, zei hij. Bernardini is tot nader order geschorst. (gvds)

Aangeraden

Niet te missen