Foto:  AFP

Terug naar België vanuit het buitenland? Dit zijn de huidige regels

Of u al dan niet een PLF moet invullen en in quarantaine moet of u zich moet laten testen, hangt af van uw reisduur, de kleurcode van de vakantiebestemming, of die al dan niet binnen de Schengenzone ligt, en van uw vaccinatie-, herstel- of teststatus.

Vertrekt u binnenkort naar het buitenland en weet u niet goed wat u moet doen eens u terug in België bent? Geen paniek. Het volgend overzicht zijn de recentste regels voor wie terugkomt naar België.

Om te weten welke regels voor u van toepassing zijn, checkt u best de volgende gegevens:

1) Heb ik een PLF nodig?

2) Wat is de kleurcode van mijn reisbestemming?

3) Reis ik binnen de Schengenzone? En staat mijn reisbestemming op de lijst van landen met heel hoog risico?

4) Ben ik gevaccineerd, hersteld of getest? (zie app of afgedrukt Covid Safe Ticket voor uw status)

1) Moet ik het Passenger Locator Form invullen?

In de meeste gevallen zal dat nodig zijn. Alleen wie minder dan 48 uur in België zal verblijven, of minder dan 48 uur in het buitenland verbleef, hoeft het Passenger Locator Form (PLF) niet in te vullen.

Op die regel zijn twee uitzonderingen:als u met het vliegtuig of de boot reist, moet u altijd een PLF bij de hand hebben, ook al bent u minder dan 48 uur in het buitenland geweest. Wie met de trein of bus reist, moet een PLF hebben voor niet-Schengenlanden. De tweede uitzondering geldt voor de lijst van landen met een heel hoog risico, zoals Zuid-Afrika en enkele andere Afrikaanse landen. Dan moet u in alle gevallen het PLF invullen.

Iedereen vanaf 12 jaar is verplicht om het PLF in te vullen. Van wie jonger is, worden de gegevens geregistreerd op het formulier van de ouders/voogd/verantwoordelijke. Ook wie alleen reist en jonger is dan 12, moet een eigen PLF invullen. U kunt het formulier 6 maanden op voorhand invullen en u krijgt een QR-code als bewijs dat u het formulier invulde.

Wanneer u uw gegevens registreert in een PLF, zou u automatisch de juiste attesten en informatie moeten krijgen via e-mail of sms.

2) Moet ik me laten testen of in quarantaine gaan?

Dat hangt af van de kleurencode van uw reisbestemming, én of die al dan niet binnen de Schengenzone valt.Wanneer u uit een groene of oranje zone komt, moet u niets doen, ook al gaat het om een land buiten de Schengenzone. Alleen: die zones zijn schaars. In Europa zijn alleen in Roemenië nog groene en oranje zones te vinden. Op de ‘witte lijst’ van derde landen (niet-Schengenzone) kleuren onder meer Nieuw-Zeeland en Indonesië groen.

Komt u uit een rode zone binnen de Schengenzone (of uit een rood land op de witte lijst)? Dan moet u zich als niet-gevaccineerde of niet-recent herstelde laten testen. Dat kan (1) in de 72 uur (PCR) of 36 uur (antigeentest) vóór terugkomst naar België, of (2) op de eerste of tweede dag terug in België. Na een negatieve eerste test kan u uit quarantaine. Op dag 7 na terugkomst moet u zich opnieuw laten testen.

Voor gevaccineerden of personen die recent van covid genazen, is een uitje in een rode zone binnen Schengen of een rood land op de witte lijst test- en quarantainevrij.

De testregels gelden vanaf 12 jaar. Bij quarantaineregels volgen kinderen wat hun ouder/voogd/verantwoordelijke doet.

Op dit moment staan er geen landen met kleurcode rood op de witte lijst.

Er zijn strengere regels voor rode landen buiten de Schengenzone. Zowel gevaccineerden als niet-gevaccineerden moeten zich binnen de 24 uur na terugkomst laten testen met een PCR-test. Gevaccineerden kunnen na de eerste negatieve test weer vrij rondlopen, maar moeten wel op dag 7 nog een PCR-test ondergaan.

Ongevaccineerden kunnen de quarantaine voor rode landen buiten de Schengenzone niet ontlopen. Zij gaan onverbiddelijk 10 dagen in quarantaine, met een PCR-test op dag 1 en 7 na terugkomst. Uitzonderingen op deze bijzonder strikte maatregel kunt u hier en hier vinden.

Ook hier gelden testregels vanaf 12 jaar. Voor de quarantaineregels volgen kinderen wat hun ouder/voogd/verantwoordelijke doet.

De allerstrengste regels zijn weggelegd voor de landen met een heel hoog risico buiten de Schengenzone. Alle reizigers die uit zo’n land terugkomen, moeten verplicht 10 dagen in quarantaine – dus ook wie gevaccineerd is. Op dag 1 en 7 na terugkomst is er een verplichte PCR-test. Opnieuw: de testregels gelden vanaf 12 jaar. Kinderen volgen de ouders/voogd/verantwoordelijke voor quarantaine.

Landen met een heel hoog risico binnen de Schengenzone zijn er op dit moment niet.

Op info-coronavirus.be vindt u altijd de juiste informatie over wat u moet doen bij terugkeer.

Om te weten welke maatregelen in uw land van bestemming gelden bekijkt u best de website van Buitenlandse Zaken.

Kama Beweegt: Omikron en Co.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden