Foto:  REUTERS

Soedanese premier van burgerregering treedt af na alweer een dodelijke manifestatie

De Soedanese premier Abdullah Hamdok, die aan het hoofd stond van de burgerregering in het Oost-Afrikaanse land, heeft zondagavond op de staatstelevisie zijn aftreden aangekondigd. De aankondiging komt twee maanden na de staatsgreep en weken van gewelddadige repressie waarbij 56 doden zijn gevallen.

‘Ik heb mijn best gedaan om te vermijden dat mijn land afglijdt in een ramp terwijl het op een gevaarlijk keerpunt staat dat het voortbestaan van het land bedreigt (...) gezien de versnippering van politieke krachten en conflicten tussen overgangsinstanties (burgerlijk en militair, red.). Ondanks alles wat er gedaan is om tot een consensus te komen (...) is dat niet gelukt’, aldus Hamdok tijdens zijn toespraak.

Eind oktober had het Soedanese leger de burgerregering van premier Abdallah Hamdok aan de kant geschoven en de noodtoestand uitgeroepen. De militairen stelden dat ze zo een burgeroorlog wilden voorkomen. Hamdok stond tot dat moment aan het hoofd van een overgangsregering waar zowel militairen als burgers deel van uitmaakten. Die moest Soedan naar vrije verkiezingen leiden nadat dictator Omar al-Bashir in 2019 was afgezet na massaprotesten.

Het optreden van het leger leidde tot grote protesten in Soedan, waarbij tientallen doden vielen. Ook was er veel internationale kritiek. Onder meer de EU en de VS eisten dat Hamdok zijn oude functie zou terugkrijgen. Het leger ging daar uiteindelijk mee akkoord, na bemiddeling door prominente Soedanezen. Het heraantreden van Hamdok maakte echter geen einde aan de onrust in het Oost-Afrikaanse land.

Dodelijk protest

De toespraak van Hamdok kwam er na alweer een gewelddadige manifestatie in hoofdstad Khartoem zondag. Daarbij kwamen twee betogers om het leven gekomen. Een van hen werd doodgeschoten, een ander overleed door verwondingen aan het hoofd. Het totaal aantal doden sinds de staatsgreep staat nu op 56.

In de aanloop naar de betogingen hadden ordetroepen al de bruggen versperd over de Nijl die Khartoem met zijn buitenwijken verbinden en blokkeerden ze ook de belangrijkste toegangswegen naar de hoofdstad. Het mobiele internet werd daarnaast opnieuw afgesloten. Dat kon niet beletten dat de betogers opnieuw richting presidentieel paleis marcheerden.

Bron: Belga, Reuters

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden