
OM tekent cassatieberoep aan tegen weigeren uitlevering rapper Valtònyc aan Spanje
Het openbaar ministerie heeft cassatieberoep aangetekend tegen de beslissing van de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling om de Spaanse rapper Valtònyc niet uit te leveren aan Spanje. Dat bevestigt het Gentse parket-generaal aan Belga.
De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen had een Europees aanhoudingsmandaat gekregen voor Josep Miquel Arenas, alias Valtònyc. De rapper werd wegens zijn omstreden liedjesteksten in Spanje veroordeeld tot een celstraf en was naar België gevlucht.
Het hof van de Balearen bevond de op Mallorca geboren rapper in 2017 schuldig aan het verheerlijken van terrorisme, provocatie van de kroon en bedreiging van politici met de dood in zijn liedjesteksten. Het hooggerechtshof bevestigde het vonnis in februari 2018, ondanks protest in heel het land.
De termijn voor het begin van zijn straf in Spanje liep op 24 mei 2018 af, maar Valtònyc was eerder al naar het buitenland vertrokken. De rapper had een foto op Twitter gepost van zichzelf en een familielid, genomen aan de Korenlei in het centrum van Gent. Valtònyc bood zich later aan bij de politie en werd door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden.
Wet op de majesteitsschennis
De raadkamer besliste in september 2018 dat Valtònyc niet uitgeleverd moet worden aan Spanje. Het parket ging echter in beroep, waardoor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling over de uitlevering moest beslissen. De zaak werd eerder uitgesteld omdat de KI aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg twee prejudiciële vragen stelde in verband met de strafmaat. Het Europees Hof oordeelde in maart dat België niet verplicht was om Valtònyc automatisch uit te leveren op basis van het Europees aanhoudingsbevel dat de Spaanse justitie tegen hem uitgevaardigd heeft.
De kamer van inbeschuldigingstelling besliste daarna om een prejudiciële vraag te stellen aan het Grondwettelijk Hof in verband met de wet op de majesteitsschennis uit 1847. Valtònyc was veroordeeld wegens smaad aan en ernstige beledigingen van de Spaanse kroon, maar het Grondwettelijk Hof oordeelde dat de Belgische wet op de majesteitsschennis in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. Voor feiten die in ons land niet verboden zijn, mag België niet uitleveren, en dus heeft de KI dinsdag geoordeeld dat Valtònyc niet uitgeleverd wordt.
‘Niet verbaasd’
Tegen die beslissing was enkel cassatieberoep mogelijk, en het openbaar ministerie heeft beslist om dat toch te doen. Dat bevestigt het Gentse parket-generaal, dat verder geen details geeft. De juridische strijd van Valtònyc blijft duren, reageert Paul Bekaert, zijn advocaat. ‘Ik ben niet verbaasd door het cassatieberoep. Ik weet niet of er druk vanuit Spanje was, maar het openbaar ministerie gaat in zaken van uitlevering meestal in beroep’, zegt Bekaert, die zijn cliënt nog op de hoogte moet brengen van de beslissing.
Bekaert is ook de advocaat van de politicus Carlos Puigdemont, die strijdt voor de onafhankelijkheid van Catalonië en in Spanje een lange gevangenisstraf riskeert.