Foto:  Getty Images

Duitse topviroloog pleit voor 1G: ‘Omikron herschrijft de regels’

De Duitse viroloog Christian Drosten beschouwt omikron als dé variant waarbij het virus endemisch wordt en dat is op zich hoopvol nieuws, ‘maar tot die tijd wordt het zwaar en zullen we voor grote uitdagingen komen te staan’. Hij pleit daarom voor de invoering van een 1G-maatregel.

Indien de huidige coronamaatregelen niet het verhoopte resultaat opleveren, moet gedacht worden aan 1G waarbij de G staat voor geboosterd, zo pleit de topviroloog vrijdag in de krant Süddeutsche Zeitung.

In Duitsland is al geruime tijd de 2G-regel van kracht. Dit betekent dat enkel mensen die gevaccineerd of genezen zijn, toegang krijgen tot bijvoorbeeld musea, vrijetijdscentra en veel winkels. Ongevaccineerden mogen alleen met een negatieve test naar het werk of in de trein.

Om een nieuwe golf coronabesmettingen te beteugelen, moeten de Duitsers na Kerstmis hun contacten fors gaan beperken in een zogenoemde ‘lockdown light’. Vanaf 28 december mogen gevaccineerden en genezen mensen nog maar met maximaal tien mensen bijeenkomen, zowel binnen als buiten. Uitgezonderd zijn kinderen tot 15 jaar. Voor ongevaccineerden golden al beperkingen bij hun contacten.

Als de contactbeperkingen ‘niet werken zoals verhoopt, moet je kijken of je geen 1G moet invoeren - en de G staat dan geboosterd’, zegt Drosten, tevens directeur van het Instituut voor Virologie van het Charité-ziekenhuis in Berlijn. Hij redeneert dat degenen die recent een booster hebben gekregen, waarschijnlijk minder bijdragen aan de verspreiding van het virus en ook beter beschermd zijn tegen ziekte. ‘Bij de deltavariant was 2G of 3G misschien voldoende, maar nu herschrijft omikron de regels’, verklaart de viroloog.

Minder ernstig ziekteverloop

Volgens Drosten wekken recente studies de hoop dat omikron tot een minder ernstig ziekteverloop leidt dan delta. Maar de gegevens zijn nog onvolledig, benadrukt hij. Een groot aantal besmettingen kan niet alleen een probleem vormen voor de hospitalen, maar ook voor vitale sectoren zoals de politie en brandweer, zelfs wanneer de ziektelast lager is, legt hij uit.

Drosten is wél optimistisch dat de omikronvariant het kantelpunt in de pandemie kan zijn waarbij het virus endemisch wordt. Het coronavirus wordt dan met andere woorden een ‘seizoensepidemie’, zoals de griep, die nog jaren in de winter kan terugkeren, maar die we kunnen beheersen met boostervaccinaties. Het virus zal zich dan meer gaan gedragen zoals andere, gevestigde coronavirussen, met symptomen van een verkoudheid.

Bron: Süddeutsche Zeitung, Die Welt

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden