Foto:  belga

Proces aanslagen Parijs | Twee vaste klanten in het café van Abdeslam komen aan het woord

Het speciale hof van assisen in Parijs heeft donderdag getuigenissen gehoord van twee vaste klanten over de sfeer in het café van de gebroeders Abdeslam, Bar des béguines, in de maanden die de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs voorafgingen.

Vanuit de lokalen van het Belgisch federaal parket vertelde de 36-jarige Rafik H. via videoconferentie afkomstig te zijn uit Molenbeek, waar hij is opgegroeid met Brahim Abdeslam, uitbater van het café. In 2014 begon de getuige met Brahim om te gaan ‘al was hij zijn broer’ en in het café leerde hij een deel van de beschuldigden op het proces kennen. Al nuanceerde hij dat het alleen om goeiendag en tot ziens zeggen was.

Op vraag van voorzitter Jean-Louis Périès wat er zoal gebeurde in het café, kreeg hij van de getuige te horen dat Brahim af en toe terroristische video’s uit Syrië bekeek.

Rafik H. voegde eraan toe dat Brahim Abdeslam dikwijls naar de kelder ging, waar hij een ruimte had uitgebouwd, ‘speciaal’ om via Skype te praten met Abdelhamid Abaaoud die toen in Syrië zat en later de aanslagen coördineerde.

   • ‘Molenbeek is klein. Iedereen kent elkaar’

Eveneens vanuit de lokalen van het Belgisch parket vertelde Bilal S. over de video’s die hij ook zag toen hij de computer ‘passeerde’. Het was vooral Brahim Abdeslam die ze bekeek, samen met zijn broer Salah, en zijn vriend Ahmed Dahhmani, een ander beschuldigde die niet op het proces aanwezig is.

Bilal S. getuigde dat Salah Abdeslam hem in september 2015 had gevraagd voor hem een auto te huren en dat hij had geweigerd, omdat hij niet wist wat Abdeslam ermee zou doen. ‘Ik dacht meer aan boetes of dat hij de auto niet op tijd zou terugbrengen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen