Johnson excuseert zich voor kerstfeestje van medewerkers na gelekte video

De Britse premier Boris Johnson heeft zich verontschuldigd voor een kerstfeestje dat zijn medewerkers vorig jaar hadden georganiseerd. In de media gonsde het al dagen van de geruchten over een feestje dat in strijd was met de toenmalige coronamaatregelen. Johnson ontkende, maar na een video waarin zijn personeel grappen maakt over het ‘fictieve’ feestje, werd de grond onder zijn voeten te heet.

Het gerucht dat er in de ambtswoning van Johnson op 18 december vorig jaar een kerstfeestje werd georganiseerd, deed al even de ronde. Dinsdagavond verscheen een video die het gerucht enkel maar plausibeler maakte. Johnson bleef aanvankelijk ontkennen dat de coronaregels tijdens een feestje geschonden werden, maar woensdag keerde hij zijn kar. Er volgden excuses.

Er komt ook een intern onderzoek, want Johnson was naar eigen zeggen niet op de hoogte van het evenement. Als uit het onderzoek zou blijken dat er regels overtreden zijn, zouden er conclusies worden getrokken, klonk het nog.

Volgens de geruchten zouden 40 tot 50 mensen samengekomen zijn op een plek waar de sociale afstand niet bewaard kon worden. Op dat moment mochten Britse huishoudens binnen niet mengen. Kerstfeestjes op het werk werden ten strengste afgeraden. Johnson heeft altijd ontkend dat het feestje heeft plaatsgevonden.

Gelekte video

Dinsdag zette ITV de geruchten kracht bij met een gelekte beelden (hierboven te zien, red.), waarop te zien is hoe medewerkers grappen maken over een feestje op die bewuste avond. In de vidoe bereidt Ed Oldfield, een adviseur van Johnson, zijn collega Allegra Stratton, de toenmalige woordvoerder van Johnson, voor op de geplande dagelijkse persbriefings. Bij wijze van oefening stelt hij haar de vraag: ‘Ik heb net berichten op Twitter gezien dat er vrijdagavond een kerstfeest in Downing Street was, bevestigt u die berichten?’ Stratton antwoordt grappend: ‘Ik ben naar huis gegaan.’ Daarna lacht ze en pauzeert ze, zoekend naar een gepast antwoord.

Oldfield specifieert zijn vraag: ‘Zou de premier het houden van een kerstfeest goedkeuren?’ Stratton lacht nerveus en kijkt de zaal in: ‘Wat is het antwoord?’, waarop Oldfield: ‘Ik weet het niet.’ Een andere werknemer van Downing Street 10 antwoordt grappend in haar plaats: ‘Het was geen feest. Het was een kaas-en-wijnavond.’ Stratton opnieuw: ‘Is kaas en wijn toegelaten? Het was een business meeting.’ De aanwezigen lachen. ‘Nee, ik maakte maar een grapje.’ Stratton begraaft haar hand in haar gezicht: ‘Dit wordt opgenomen’, zegt ze gegeneerd, waarna ze zich herpakt: ‘Dit fictieve feestje was een business meeting.’ En alweer lachend voegt ze eraan toe: ‘En het gebeurde niet volgens de sociale afstandsregels.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

In het nieuws
Niet te missen