Foto:  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

NMBS geschokt door nieuw geval van fysieke agressie op treinbegeleidster

In een trein in het station van Ottignies is een treinbegeleidster vrijdagavond het slachtoffer geworden van ernstige fysieke agressie. Dat meldt de NMBS.

De NMBS spreekt van ‘een afschuwelijke fysieke agressie’ en veroordeelt het incident, ‘net zoals elke andere agressie tegenover haar personeel’.

Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis en heeft intussen de afdeling intensieve zorg verlaten, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. Er is een onderzoek opgestart om de daders te vinden, waarbij ook gebruik zal worden gemaakt van de aanwezige bewakingscamera’s. Verder geeft de NMBS geen details over het incident.

Meer agressie

Dit jaar registreerde de NMBS al meer dan 1.300 gevallen van agressie jegens personeelsleden. Dat is een toename van maar liefst 56 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020 en van 53 procent in vergelijking met het jaar voordien, voor de coronacrisis uitbarstte. Vooral sinds begin september van dit jaar is een duidelijke stijging van het aantal gevallen van agressie merkbaar, zegt het bedrijf.

Terwijl de incidenten tot voor kort voornamelijk volgden op discussies met reizigers die niet over een geldig vervoersbewijs beschikken, gaat het nu vaak over het niet-respecteren van de sanitaire maatregelen, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman van de NMBS. 

Respect

Topvrouw Sophie Dutordoir roept intussen opnieuw op tot respect en noemt elke vorm van agressie tegenover het NMBS-personeel onaanvaardbaar. Als gevolg van de agressie zijn er bij het personeel spontane acties ontstaan, waardoor verschillende treinen werden geschrapt. 

De NMBS benadrukt in haar reactie tot slot dat de spoorwegmaatschappij voor elk geval van agressie een klacht indient en zich burgerlijke partij stelt. Er is ook aan justitie uitdrukkelijk verzocht om elke daad van agressie te vervolgen en een nultolerantie te hanteren, luidt het.

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet schaart zich achter de verklaring van de NMBS-directie. ‘Geen enkele daad van geweld tegen het NMBS-personeel, of meer in het algemeen tegen personen met een publieke functie, is aanvaardbaar. Achter het uniform staan mensen, moeders en vaders, die respect verdienen voor de essentiële rol die zij spelen bij het waarborgen van de veiligheid van de reizigers en een vlot treinverkeer.’

Bron: BELGA

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

In het nieuws
Niet te missen