Foto:  EPA-EFE

Omikronvariant ‘vermoedelijk’ ook in Nederland vastgesteld

In Nederland hebben 61 passagiers van twee vliegtuigen die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika, positief getest op covid-19. ‘Bij een aantal van de geteste personen is vermoedelijk de omikronvariant aangetroffen’, zo laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid weten.

Hoeveel personen mogelijk besmet zijn met de nieuwe variant, wordt niet gezegd. Zondag hoopt de RIVM na een verdere analyse meer duidelijkheid te krijgen. Alle positief geteste reizigers zitten in isolatie in een hotel op Schiphol of thuis.

‘Bij een aantal snelle testen is er een afwijking gevonden in het zogenoemde spike-eiwit, wat duidt op een afwijkende virusvariant’, zegt RIVM-woordvoerder Coen Berends aan de NOS. ‘Daarom hebben wij een sterk vermoeden dat het om omikron gaat. Een sequentietest moet daarover uitsluitsel geven.’ Zondag wordt daarvan de uitslag verwacht.

Ondertussen zijn alle reizigers die sinds afgelopen maandag vanuit zuidelijk Afrika zijn aangekomen in Nederland, opgeroepen zich zo snel mogelijk te laten testen. De lokale gemeentelijke gezondheidsdienst gaat zo’n 5.000 mensen contacteren om dat te doen.

Ook elders in Europa duiken intussen gevallen op. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is telkens sprake van twee gevallen. Ook in Italië is de variant vastgesteld bij iemand die uit Mozambique naar Italië reisde.

Inreisverbod in België

Zwitserland heeft intussen Nederland op een quarantainelijst gezet vanwege de vrees voor de omikronvariant. Nederlanders moeten er net zoals Belgen voortaan een negatieve test voorleggen en tien dagen in quarantaine.

Vanuit Zuid-Afrika zijn er geen rechtstreekse vluchten naar België. Toch is er ook bij ons al een besmetting vastgesteld. Voorlopig is daarom ook een inreisverbod vastgelegd voor iedereen die de voorbije twee weken in Zuid-Afrika was. Enige uitzondering is er voor Belgen en mensen die hier hun hoofdverblijfplaats hebben.

Het aantal landen dat maatregelen neemt om de verspreiding van de variant in te dijken, groeit. Na onder meer België, de VS en Canada het Verenigd Koninkrijk en Israël, wil ook Brazilië het vliegverkeer vanuit zuidelijk Afrika aan banden leggen.

Hoge virale lading

De nieuwe coronavirusvariant werd voor het eerst vastgesteld in Zuid-Afrika en veroorzaakt in Europa en elders in de wereld bezorgdheid. Mogelijk zou omikron nog veel besmettelijker zijn dan andere varianten, daarnaast bestaat onzekerheid over de doeltreffendheid van de huidige vaccins.

Twee besmettingen in Hongkong doen wetenschappers alvast het ergste vrezen voor de besmettelijkheid. De PCR-tests bij beide mannen, die enkele dagen eerder nog negatief waren, hadden een Ct-waarde van 18 en 19. ‘Dat is waanzinnig hoog, vooral wanneer men bedenkt dat de twee bij de vorige PCR-test nog negatief waren’, aldus de epidemioloog Eric Feigl-Ding.

Volgens gegevens van de regering in Hongkong, is de omikronvariant binnengebracht door een reiziger uit Zuid-Afrika, die zich sinds zijn aankomst op 11 november in een quarantainehotel bevond. Op 13 november legde die een positieve test af. Vermoed wordt dat de man - ondanks een strenge isolatie - toch een zestigjarige man in de kamer tegenover de zijne in het quarantainehotel had besmet. Die zestiger testte positief op 18 november, bij een vierde PCR-test.

‘Wereldwijd vaccineren’

De Amerikaanse president Joe Biden heeft opgeroepen om meer coronavaccins beschikbaar te stellen aan armere landen. In verwijzing naar de nieuwe coronavariant omikron zei hij vrijdagavond dat ‘het nieuws over deze nieuwe variant het duidelijker maakt dat deze pandemie niet over is totdat we wereldwijde vaccinaties hebben’.

Biden zei ook dat de Verenigde Staten tot dusverre meer vaccins hebben weggegeven dan alle andere landen samen. Hij roept ook opnieuw op om intellectuele eigendomsrechten op coronamedicijnen te schrappen.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden