camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

postuum Luc Beaucourt (1948-2021)

De uitvinder van het woord weekenddode is niet meer

Luc Beaucourt, de spoedarts die ten strijde trok tegen de weekendongevallen en de man van de buitenlandse missies, is overleden. Hij werd 73.

zaterdag 27 november 2021 om 3.00 uur

Beaucourt maakte ook naam met hulpverlening in rampgebieden. jh

‘Ik ben geen grote wetenschapper. Zeg maar gerust dat ik op wetenschappelijk vlak een nul ben. Maar ik ben wel altijd een doener geweest.’ Dat zei dokter Luc Beaucourt in een interview toen hij met pensioen ging en stopte als spoedarts, tien jaar geleden. Van dat pensioen kwam dan ook niet veel terecht: hij ging helpen bij de dienst gerechtelijke geneeskunde en kort daarna werd hij opnieuw actief als spoedarts in Herentals.

Hij was jarenlang verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, maar raakte vooral bekend door zijn schokkende campagnes tegen weekendongevallen. Hij was een van de drijvende krachten achter de WODCA-acties, die dienden om het aantal weekendongevallen terug te dringen door gecoördineerde alcoholcontroles. Hij gaf ook meer dan achtduizend lezingen aan Belgische scholieren om hen te wijzen op de gevolgen van rijden onder invloed van alcohol.

Tegelijk maakte hij naam door medische hulpverlening op te zetten in rampgebieden, na een aardbeving in India. In 2001 werd hij crisismanager van het B-Fast team waarmee hij naar veel landen trok die getroffen waren door een natuurramp.

‘Ik ben geen grote wetenschapper, ik ben altijd een doener geweest’ Luc Beaucourt  Spoedarts

In 2009 viel Beaucourt van zijn voetstuk, toen hij betrapt werd op een snelheidsovertreding: hij reed tegen 186 km per uur op de E34. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken. ‘Ik schaam me diep, maar ik kan de klok niet terugdraaien’, zei hij daarover. De bakken kritiek die hij kreeg, brachten hem aan de rand van een depressie.

Enkele jaren geleden bleek dat hij huidkanker had. ‘Ik heb vastgesteld: hoe meer je bij dokters komt, hoe meer ze vinden, en dan kom je in een straatje terecht … Ik wil voor mijn laatste jaren uit de handen van artsen blijven, we zien wel hoe het loopt’, zei hij.

Onlangs bleek dat de kanker was uitgezaaid. Vrijdag is hij overleden. Hij werd 73 jaar.

Naar aanleiding van zijn zeventigste verjaardag zei hij: ‘Ik heb nergens spijt van in mijn carrière. Ik zou alles op dezelfde manier doen.’

In het nieuws
Niet te missen