Foto:  Kristof Vadino

Overzicht | Deze bijkomende coronamaatregelen gaan dit weekend in

Het Overlegcomité is na een week opnieuw samengekomen om bijkomende maatregelen te nemen. Ze gelden vanaf zaterdag. Een overzicht van wat er beslist werd.

TELEWERK

Aan de huidige regeling rond telewerken verandert niets, je mag maximaal één dag per week naar het werk. De einddatum werd wel met een week verschoven, naar 19 december. Vanaf 20 december zou dat twee dagen per week worden.

HORECA

  • De horeca krijgt opnieuw een sluitingsuur opgelegd. Vanaf zaterdag moeten cafés en restaurants de deuren sluiten om 23 uur. Daarnaast werd beslist dat je op café en op restaurant nog met maximaal zes personen aan één tafel mag zitten. Een huishouden dat meer dan zes personen telt, mag wel aan dezelfde tafel zitten.
  • Ook nachtwinkels moeten de deuren sluiten om 23 uur.
  • Het nachtleven gaat op slot. Concreet moeten discotheken en dancings drie weken lang sluiten. Wie dicht moet, zal steun krijgen van de overheid.

BIJEENKOMSTEN

  • Privébijeenkomsten buiten je eigen woning zijn niet meer toegelaten, behalve begrafenissen en huwelijken. Dansen mag alleen met een mondmasker. Een CST (Covid Safe Ticket) is verplicht vanaf 50 personen binnenshuis en vanaf 100 personen buitenshuis.
  • In je eigen woning gelden er geen beperkingen, maar het Overlegcomité raadt ten zeerste aan de hoeveelheid mensen te beperken en gebruik te maken van zelftesten. Er is geen verplichting om het CST te vragen in de eigen woning, tenzij er gebruik wordt gemaakt van professionelen, zoals een cateraar. Wanneer dat het geval is, gelden dezelfde openingsuren als in de horeca: van 5 uur ’s ochtends tot 23 uur ’s avonds.

PUBLIEKE EVENEMENTEN

  • Binnen: Alleen activiteiten waarbij je kan zitten, zijn toegelaten. Ook hier is een CST en het mondmasker verplicht.
  • Buiten: De anderhalvemeterregel moet gerespecteerd kunnen worden, anders kan het evenement niet doorgaan. Hier gelden voor de rest dezelfde regels als in de horeca.
  • Opgepast, de maatregelen voor publieke evenementen (en georganiseerd door professionals) zijn de enige die pas maandag van kracht worden. Geplande evenementen die dit weekend zouden plaatsvinden, kunnen dus nog doorgaan.

SPORTWEDSTRIJDEN

Sportwedstrijden die binnen doorgaan, mogen geen publiek meer toelaten. Buiten zou dat wel nog steeds mogen. Ook voor trainingen geldt dezelfde regel. Kinderen mogen wel begeleid worden door een volwassene. Voor de sporters zelf zijn er geen beperkingen ingevoerd.

HANDELSBEURZEN

Op handelsbeurzen zijn mondmaskers verplicht, alle deelstaten nemen maatregelen om het gebruik van het CST te verplichten.

ONDERWIJS

Tot 15 december moeten scholen hun meerdaagse buitenschoolse uitstappen schrappen. Dat is beslist na overleg met Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de onderwijskoepels en de vakbonden. Daarnaast zullen klasgroepen zo veel mogelijk bij elkaar uit de buurt moeten blijven: ze mogen niet meer gemengd worden in bijvoorbeeld refters, studiezalen of in de naschoolse opvang.

Ook de quarantaineregels worden iets strenger: als binnen de zeven dagen drie leerlingen van dezelfde klas positief testen, moet heel de klas in quarantaine. Tot nu toe gold die regel pas vanaf vier leerlingen.

Thuisonderwijs wordt niet de regel. Scholen mogen zelf preventief voor afstandsonderwijs kiezen, ook wanneer er nog voldoende leerkrachten op school zijn. Oudercontacten en personeelsvergaderingen moeten sowieso online plaatsvinden.

JEUGDACTIVITEITEN

Ook hier wordt tegen maandag een nieuw voorstel voor een pakket maatregelen uitgewerkt door de ministers van Jeugd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

In het nieuws
Niet te missen