Foto:  REUTERS
Congo Hold-up

Congolees gerecht start onderzoek naar clan rond voormalig president Kabila

In Kinshasa is een gerechtelijk onderzoek geopend naar de clan rond Joseph Kabila, de voormalige president van Congo. Dat schrijft het Frans persagentschap AFP op basis van een gerechtelijke bron.

Het onderzoek komt er na de onthullingen van de ‘Congo hold-up’: het grootste Afrikaanse datalek ooit. 3,5 miljoen documenten kwamen in handen van het Franse nieuwsmedium Médiapart en de ngo PPLAAF en werden daarna gedeeld met De Standaard, achttien andere nieuwsmedia en vijf ngo’s. Vorige week onthulde De Standaard hoe de clan rond Joseph Kabila, de voormalige president, 122 miljoen euro aan overheidsgeld wist te stelen. Op basis van het datalek publiceert De Standaard momenteel een reeks onderzoeksverhalen over Belgische en internationale corruptie die in Congo kon floreren.

Regeringswoordvoerder en minister van Communicatie Patrick Muyaya zei maandag aan AFP dat ‘de minister van Justitie op 20 november een brief heeft geschreven aan de openbare aanklager’. Volgens Muyaya gaf de minister in de brief het bevel tot onderzoek en vervolging. ‘Wij kunnen als regering niet ongevoelig blijven voor dergelijke aantijgingen”, klonk het. Volgens een anonieme bron van AFP werd een zaak gestart bij het Hof van Cassatie. In eigen land roept 11.11.11 nu ook op een gerechtelijk onderzoek te starten. ‘We verwachten dat de onthullingen zowel het parlement als de regering tot actie aansporen’, klinkt het in een persbericht.

Woordvoerders van de oud-president reageerden op de beschuldigingen en zetten het onderzoek weg als ‘Kabilabashing’ en ‘een poging om het voormalig staatshoofd in diskrediet te brengen’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

In het nieuws
Niet te missen