Foto:  Frank de Roo

Hoe slaan de buurlanden zich door de vierde golf?

Overal om ons heen neemt het aantal coronabesmettingen toe. De buurlanden kondigden al diverse maatregelen aan om de snelle stijging tegen te gaan en de ziekenhuizen te ondersteunen. Een overzicht.

Nederland

Bij onze noorderburen leeft de hoop dat de situatie stilaan aan het stabiliseren is. Weliswaar op een torenhoog niveau. Deze week registreerde het RIVM ruim 155.000 nieuwe positieve tests. Dat zijn er min of meer even veel als vorige week. Een aanzienlijke afvlakking, want vorige week meldde het RIVM nog een stijging van 39 procent ten opzichte van de week daarvoor.

‘Voor het eerst in weken zou je dit als een lichtpuntje kunnen bestempelen’, zegt Aura Timen van het RIVM tegen de NOS. ‘Maar we zijn nog niet uit de gevarenzone. Het aantal meldingen blijft heel hoog en dat geldt ook voor de druk op de zorg. Die druk is er niet alleen in de ziekenhuizen, maar overal in de keten, zoals bij huisartsen en in verpleeghuizen.’

Toch zijn de coronamaatregelen er sinds zondagochtend nog iets strenger geworden.

- Anderhalve meter afstand verplicht

- Thuiswerk verplicht

- Een avondklok, of ‘gedeeltelijke lockdown’. Horeca, sportscholen en supermarkten moeten sluiten om 17 uur. Supermarkten mogen openblijven tot 20 uur.

- Voor een bezoek bij iemand thuis wordt een zelftest geadviseerd

De nieuwe maatregelen gelden alvast tot en met 18 december. De situatie wordt op dinsdag 14 december opnieuw beoordeeld.

Frankrijk

In Frankrijk worden momenteel zo’n 50.000 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd. Een week geleden waren dat er nog ‘maar’ 30.000. Meer dan 10.000 patiënten liggen in een ziekenhuis.

Een week geleden al besloot Frankrijk daarom om het mondmasker binnen opnieuw overal verplicht te maken. Die verplichting geldt ook op plekken die enkel toegankelijk zijn met een Covid Safe Ticket, zoals restaurants, discotheken en bioscopen.

Wie niet gevaccineerd is, moet elke 24 uur een negatieve test afleggen om nog gebruik te kunnen maken van zijn coronapas. Voorheen moest een niet-gevaccineerde zich maar elke 72 uur laten testen.

Voor gevaccineerden (77 procent van de Fransen) blijft de coronapas enkel geldig bij wie maximum zeven maanden na zijn oorspronkelijke vaccinatie(s) ook een boosterprik laat zetten.

Her en der klinkt zelfs de roep om het vaccin voor iedereen te verplichten. Vooralsnog zegt de Franse regering daar weinig voor te voelen. Het blijft bij een vaccinatieplicht voor specifieke groepen, in plaats van een algemene vaccinatieplicht. ‘Verplichte vaccinatie is niet de keuze die Frankrijk heeft gemaakt’, zei minister van Gezondheid Olivier Véran woensdag.

Van een algemene sluiting van de scholen wil de Franse regering ook nog niks weten. ‘De scholen openhouden blijft onze topprioriteit’, zei Jean-Michel Blanquer, minister van Onderwijs. Dat kan niet beletten dat momenteel duizenden Franse scholen noodgedwongen gesloten zijn door corona-uitbraken in de klassen.

Duitsland

In Duitsland wordt – net als in Oostenrijk – de zogenoemde 2G-regel uitgerold, zo beslisten donderdag afscheidnemend kanselier Merkel, haar opvolger Olaf Scholz en de ministers-presidenten van de deelstaten. Dat wil zeggen dat alleen wie gevaccineerd of genezen is nog toegang krijgt tot winkels of horecazaken. Essentiële winkels zijn een uitzondering.

De niet-gevaccineerden moeten hun contacten gaan beperken. Er geldt voor hen een maximum van twee contacten uit een ander huishouden. Een contact telt pas mee vanaf de leeftijd van 14 jaar.

Nog opvallend: de deur wordt op een kier gezet voor een algemene vaccinatieplicht. Scholz beloofde daarover een stemming in het parlement. Met een advies van de ethische raad wil Scholz tegen februari landen. Momenteel zijn 68,4 procent van de Duitsers volledig gevaccineerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden