Foto:  EPA-EFE

Minstens vijftien doden bij betogingen tegen staatsgreep Soedan

Bij betogingen tegen de militaire staatsgreep in Soedan zijn woensdag zeker vijftien mensen om het leven gekomen. Dat meldt een prodemocratisch artsensyndicaat.

Alleen al in de noordelijke buitenwijken van de hoofdstad Khartoem kwamen elf manifestanten om het leven. Volgens de artsen is het hoge dodental te wijten aan de gewelddadige manier waarop de ordediensten de betogingen proberen neer te slaan. De meeste doden en gewonden werden ‘in het hoofd, in de nek, of in het bovenlijf’ door kogels geraakt, zo klinkt het.

Het gaat om de meest bloedige dag in Soedan sinds de militaire staatsgreep van 25 oktober. De manifestaties tegen de coup hebben in totaal al aan 39 mensen het leven gekost.

Nieuwe regeringsleider

Einde vorige week raakte nog bekend dat de bevelhebber van het Soedanese leger, Abdel Fattah al-Burhan, een nieuwe overgangsraad ­heeft gevormd. Hij komt zelf aan de leiding te staan. Mohamed Dagalo, de leider van de machtige paramilitaire organisatie Rapid Support Forces, wordt de vicevoorzitter. De ‘tijdelijke raad’ moet het land leiden na de coup van 25 oktober.

De staatsgreep beëindigde een fragiel akkoord tussen burgerbewegingen en het leger die sinds 2019 samen het land runden. De premier, Abdalla Hamdok, werd onder huis­arrest geplaatst. Enkele belangrijke leden van het middenveld werden gearresteerd.

In de nieuwe raad zouden volgens de staatstelevisie ook vertegenwoordigers van rebellengroepen zitten.

Minstens vijftien doden bij betogingen tegen staatsgreep Soedan
Foto:  AP

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden