Foto: Marco Mertens

Huiszoekingen naar extreemrechts in het leger, niemand opgepakt

Er zijn woensdagochtend elf huiszoekingen geweest in drie kazernes en in acht privéwoningen van militairen in een onderzoek naar extreemrechts. Dat bevestigt het federaal parket.

Volgens onze informatie gaat het om de kazernes van Florennes, Sint-Truiden en Heverlee. Er zou niemand opgepakt zijn, maar er werden onder andere computers en gsm’s in beslag genomen. De speurders willen nagaan of de betrokkenen zich schuldig maken aan aanzetten tot haat en geweld tegen minderheden. De exacte kwalificatie van de feiten luidt: ‘Het verspreiden van boodschappen die kunnen leiden tot het aanzetten van het plegen van misdrijven gelinkt aan terroristische daden.’ Het zou in de eerste plaats gaan om ‘mensen die te ver gaan op sociale media’ en daar ‘de grenzen van de vrije meningsuiting aftasten’.

Het onderzoek wordt gevoerd door een onderzoeksrechter in Charleroi en komt in de nasleep van de zaak Jürgen Conings, al zou er geen direct verband zijn met de zaak.

In militaire middens is te horen dat het gaat om onderzoeken die na die zaak zijn opgestart door de militaire inlichtingendienst Adiv en de Staatsveiligheid. Na de affaire-Conings werden een aantal andere aanwijzingen nog eens extra tegen het licht gehouden en onderzocht. ‘Dit is daar een eerste daad van’, klinkt het.

‘Spelen op zeker’

De Standaard vernam dat het onderzoek zich toespitst op vier Franstalige militairen met extreemrechtse sympathieën. Zij kwamen bij de militaire inlichtingendienst op de radar omwille van hun uitlatingen op sociale media en werden al enkele weken in het oog gehouden. Op zeker moment zag Adiv voldoende reden om de zaak door te spelen naar het parket, dat dus vanochtend huiszoekingen hield in drie kazernes en bij de militairen thuis.

De vier zijn niet opgepakt of aangehouden maar Defensie houdt hen tijdelijk wel thuis. Cyberspecialisten van Defensie zijn ingeschakeld om hun gsm’s, laptops en tablets te onderzoeken. Over de resultaten daarvan is nog niets bekend. ‘We zijn hier gevoeliger door geworden door de zaak Jürgen Conings’, zegt een militaire bron. ‘Toen waren we te laat, nu spelen we op zeker en grijpen we sneller in.’

‘Geen plaats voor extremistische gedragingen binnen Defensie’

Ook stafchef Michel Hofman bevestigt dat er woensdag verschillende huiszoekingen hebben plaatsgevonden in militaire kwartieren en privéwoningen, meldt Belga. ‘Zonder het geheim van het onderzoek te schenden, kan ik jullie bevestigen dat het dossier zich situeert in een milieu met vermoedelijke banden met rechtsextremisme’, zegt hij woensdagavond in een bericht aan het Defensie-personeel. ‘De betrokkenen worden verdacht van het verspreiden of het publiekelijk ter beschikking stellen van boodschappen met het oogmerk aan te zetten tot het plegen van inbreuken gelinkt aan terrorisme.’

Hofman benadrukt verder dat er binnen Defensie ‘geen plaats is en nooit zal zijn voor extremistische gedragingen’. ‘Deze zijn strijdig met de waarden die we als militairen en burgers bij Defensie verdedigen en uitdragen, en met de eed die we hebben afgelegd.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen