Staatsgreep in Soedan, gewonden bij protesten
In Soedan heeft het leger maandagochtend een staatsgreep gepleegd. De premier van Soedan, Abdallah Hamdok, is gearresteerd en naar een ‘onbekende locatie’ gebracht.
Dat schrijft het Soedanese ministerie van Informatie in een verklaring. Ook verschillende ministers en politici zouden zijn aangehouden. Generaal Abdel Fattah al-Burhan heeft de regering ontbonden en de noodtoestand uitgeroepen.
Hamdok werd gearresteerd nadat hij weigerde een ‘staatsgreep’ te steunen, schrijft het ministerie. Volgens het communiqué werd hij door de ‘gezamenlijke strijdkrachten’ gevraagd om publiekelijk zijn steun uit te spreken voor de coup. Dit zou Hamdok geweigerd hebben, waarop hij werd meegenomen. Het ministerie laat verder weten dat de premier oproept tot vreedzaam protest.
In Omdurman, de grootste stad van het land, is het leger de staatsradio- en televisieomroep binnengevallen. Enkele medewerkers worden vastgehouden. Al-Burhan liet in een uitzending weten ‘een overgang naar een burgerlijke staat en vrije verkiezingen in 2023’ te willen.
Demonstraties
Zodra het nieuws van de arrestatie van Hamdok bekend werd trokken demonstranten in de Soedanese hoofdstad Khartoem de straat op om hun onvrede over de staatsgreep te betuigen. Op videobeelden is te zien dat autobanden in brand worden gestoken en enkele straten door het leger zijn afgesloten. Bij de demonstraties zouden zeker twaalf gewonden zijn gevallen.
Ook demonstranten zouden straten versperd hebben. Volgens het ministerie van Informatie werkt het internet in het land niet meer. Afgelopen week werd in het land ook al gedemonstreerd, al waren die protesten vooral tegen de overgangsregering gericht.
De afgelopen dagen is de spanning tussen de twee kampen in het land opgelopen. Op 16 oktober sloegen aanhangers van het leger hun tenten op voor het presidentiële paleis waar de overgangsautoriteiten zetelden.
Als reactie daarop trokken op 21 oktober burgers die voorstander zijn van democratie met tienduizenden de straat op om, naar eigen zeggen, hun ‘revolutie’ te ‘redden’. Twee dagen geleden waarschuwde het pro-democratie-kamp tijdens een persconferentie nog voor een ‘ongebreidelde staatsgreep’.
Omar Hassan al-Bashir
Vorige maand werd volgens de Soedanese overheid nog een staatsgreep verijdeld, die zou zijn voorbereid door aanhangers van de voormalige Soedanese president Omar Hassan al-Bashir. Premier Hamdok omschreef de couppoging destijds als een ‘erge en gevaarlijke crisis’.
Het regime van al-Bashir werd in 2019 na massale demonstraties ten val gebracht. Daarna werd een overgangsregering ingesteld, die bestond uit militairen en verschillende burgergroeperingen. Het is de bedoeling dat er in het land uiteindelijk een regering komt die volledig uit burgers bestaat.