Foto: via REUTERS

Noorse politie twijfelt aan terroristisch motief van Deense boogschutter

De Noorse politie heeft ernstige twijfels bij het motief van de Deense schutter die vijf mensen vermoordde met pijl en boog. Eerder klonk het dat hij zich bekeerd had tot de islam en geradicaliseerd was. Steeds meer aanwijzingen wijzen richting geestesziekte. Ook zijn bekering tot de islam staat ter discussie.

Op de persconferentie na de dodelijke aanval van een boogschutter in het Noorse Kongsberg klonk het nog stellig dat de verdachte, een 37-jarige Deen, zich tot de islam bekeerd had. Hij stond zelfs al op de radar van de politie vanwege radicalisering. Het motief achter de moord op vijf mensen werd dan ook in de richting van terreur gezocht. Politie-inspecteur Thomas Omholt plaatst zaterdag op een persconferentie vraagtekens bij die versie van de feiten.

Omholt acht het waarschijnlijk dat de verdachte zich niet tot de islam had bekeerd, zoals aanvankelijk gedacht. In de voorbije dagen kwam steeds meer een beeld bovendrijven van een man met ernstige mentale problemen. De Deen is inmiddels ook overgedragen aan de gezondheidsdiensten. Mogelijk is hij niet toerekeningsvatbaar.

In 2015 werd de politie al eens getipt over de man. Volgens onderzoek wees toen niets erop dat de man een terroristische bedreiging zou vormen. Het onderzoek toonde dat de verdachte zijn vermeende bekering tot de islam niet ernstig nam, zei Omholt.

‘Onverantwoorde communicatie’

Op NRK, de Noorse openbare omroep, reageren moslims teleurgesteld op de communicatie van de politie. ‘Het doet pijn, erg pijnlijk’, zegt een van hen. Een jonge moslima zei dat ze er tegenop zag dat ze ‘zichzelf weer zou moeten uitleggen tegenover een actie die ik niet gepleegd heb’. Aziz Ahmedovic, een Noorse imam, noemt het meedelen van het geloof van de verdachte ‘onverantwoord’.

Duits slachtoffer

Onder de vijf doden is ook een Duitse vrouw. Dat heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bevestigd. De Noorse politie heeft op de persconferentie de namen van de slachtoffers bekendgemaakt. De Duitse woonde al lange tijd in Noorwegen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

In het nieuws
Niet te missen