Foto: REUTERS

‘Visserijoorlog’ gaat door: Frankrijk dreigt met maatregelen tegen Verenigd Koninkrijk

Frankrijk zal binnen de acht dagen vergeldende maatregelen nemen als het Verenigd Koninkrijk niet meer vergunningen verleent aan Franse vissers. Dat heeft de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune woensdagavond te kennen gegeven in de Senaat.

‘Binnen ongeveer een week zullen we indien nodig op nationaal of Europees vlak vergeldende maatregelen aankondigen als we op dat moment geen concrete Britse signalen hebben gekregen over de afgifte van licenties’, aldus Beaune woensdagavond.

Frankrijk dreigt er onder andere mee om zijn elektriciteitsleveringen aan het Britse eiland Jersey, op 22 km van de Franse kunst, te verminderen en maatregelen te nemen op het vlak van financiële diensten en onderzoek.

‘We zijn zeer geduldig geweest, te geduldig’, klinkt het nog. ‘De Britten willen een bepaald aantal vergunningen niet geven. Niet omdat ze geen informatie hebben, maar omdat ze de politieke keuze gemaakt hebben.’

Vergunningen

De ‘visserijoorlog’ tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaat al even mee. Het conflict is terug te brengen tot de Brexit en de wankele afspraken die Londen en Brussel eind vorig jaar vastlegden. Een van de grootste knelpunten bij dat handelsakkoord waren de rechten van de vissers. Uiteindelijk kwam er een compromis uit de bus waarbij de Europeanen de komende 5,5 jaar 20 procent minder ‘Britse’ vis mogen vangen, al was niemand daar echt tevreden mee.

Vissers moeten bovendien een vergunning hebben, waarbij ze moesten aantonen dat ze er eerder al gevist hebben. Maar Fransen en Britten discussiëren over welke bewijzen daarvoor precies geleverd moeten worden. Londen en het kanaaleiland Jersey kenden in totaal iets meer dan 200 definitieve vergunningen toe in de betrokken visgebieden, de zone van 6-12 zeemijl van de Britse kust en de Kanaaleilanden. Frankrijk eist er nog 244.

Elf landen, waaronder ook België, hebben maandag een gemeenschappelijke verklaring ondertekend waarin ze hun kritiek uiten op de reactie van het Verenigd Koninkrijk in de kwestie van de visvergunningen. Frankrijk had opgeroepen tot een Europees front.

Bron: Belga
In het nieuws
Niet te missen