Foto: AP

Noorse politie geeft naam vrij van man die vijf mensen met pijl en boog ombracht

In de Noorse stad Kongsberg heeft een man vijf mensen gedood en verschillende anderen verwond met pijl en boog. De vermoedelijke dader is inmiddels opgepakt en heeft bekentenissen afgelegd. De politie vreesde al langer dat de man geradicaliseerd was, en sluit een terroristisch motief niet uit.

De Noorse politie kon woensdagavond een 37-jarige Deen aanhouden als verdachte en identificeren als Espen Andersen Bråthen. Hij woonde al langer in Kongsberg. Hij heeft vermoedelijk alleen gehandeld. De man zou zich bekeerd hebben tot de islam, en stond als geradicaliseerd bekend, aldus de politie bij een toelichting donderdag.

Tijdens de aanval, die de man uitvoerde met pijl en boog, werden vijf mensen om het leven gebracht en twee anderen gewond, bevestigt de politie. Over de slachtoffers zijn voorlopig geen details vrijgegeven, omdat mogelijk nog niet alle nabestaanden zijn ingelicht. Volgens lokale media zijn de slachtoffers tussen de 50 en de 70 jaar. Het zou gaan om vier vrouwen en één man. Een van de gewonden is een politieagent die op dat moment geen dienst had.

Groot gebied

Rond 18.13 uur kreeg de lokale politie van Kongsberg, een stad met zo’n 28.000 inwoners op 80 kilometer ten zuidwesten van de Noorse hoofdstad Oslo, de eerste berichten binnen over de aanval. De aanval zou volgens de Noorse nationale omroep NRK begonnen zijn aan of in een supermarkt en vervolgens plaatsgevonden hebben over een ‘groot gebied’ in het stadscentrum.

De dader schoot uiteindelijk op verschillende plaatsen in de stad mensen neer met pijl en boog. De politie sluit niet uit dat de dodelijke slachtoffers pas vielen na aankomst van de hulpdiensten.

De Deen had ook andere wapens bij zich, maar het is nog niet duidelijk of hij die gebruikt heeft. Bij zijn arrestatie probeerde hij te vluchten. Daarbij werd een waarschuwingsschot gelost. Omstreeks 18.47, een half uur na de eerste melding, werd de dader opgepakt.

Terreur niet uitgesloten

De politie gaat ervan uit dat de man alleen handelde. Over de motieven is nog niets bekend, maar de man was wel al bij de politie bekend. Gevreesd werd dat hij na zijn bekering tot de islam geradicaliseerd was.

De advocaat van de verdachte zegt aan NRK dat zijn cliënt al met de politie heeft gepraat, en de feiten heeft toegegeven.

De hulpdiensten zijn woensdagavond massaal uitgerukt. Als reactie op de aanval zal de Noorse politie uit voorzorg tijdelijk wapens dragen. De politiediensten benadrukken dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat het terreurniveau van het land verhoogd moet worden.

Onder controle

‘De informatie die wij uit Kongsberg binnenkrijgen is afschuwelijk’, zei de Noorse minister-president Erna Solberg woensdagavond laat tijdens een persconferentie. ‘Ik begrijp dat mensen angstig zijn, maar ik wil benadrukken dat de politie de situatie onder controle heeft’, aldus Solberg. De toekomstige premier van Noorwegen, Jonas Gahr Støre, veroordeelde de ‘wrede en brutale daad’. Ook andere Noorse politici veroordeelden de daad.

De aanval roept nare herinneringen op in Noorwegen. Ongeveer 70 kilometer ten noordoosten van de getroffen stad ligt het eiland Utoya, waar ruim tien jaar geleden de rechtse terrorist Anders Behring Breivik 69 mensen, voornamelijk tieners en jonge volwassenen, doodschoot. Kort daarvoor had hij in Oslo een bom laten ontploffen, waarbij acht mensen om het leven kwamen. Het geldt als de tot nu toe zwaarste terroristische aanslag in het land.

Noorse politie geeft naam vrij van man die vijf mensen met pijl en boog ombracht
Een pijl die gebruikt werd bij de aanval zit vast in een muur in Kongsberg, Noorwegen. Foto: AFP
Noorse politie geeft naam vrij van man die vijf mensen met pijl en boog ombracht
Foto: AP
Bron: REUTERS, Belga, NRK
In het nieuws
Niet te missen